Lavrov obećava: Odgovorićemo na sankcije Amerike, bez štete po sebe

© Foto : Nord Stream 2 / Axel SchmidtCevi gasovoda "Severni tok 2" u vodama Nemačke
Cevi gasovoda Severni tok 2 u vodama Nemačke - Sputnik Srbija
Pratite nas
Projekat izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ biće realizovan, bez obzira na pretnje iz SAD da će uvesti sankcije protiv projekta, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. On je dodao da će Moskva odgovoriti na sankcije Vašingtona, kako sebi ne bi nanela štetu.

„Na sankcije ćemo odgovoriti, ali tako da sebi ne nanosimo štetu. Međutim, sigurno ćemo odgovoriti. I, naravno, mi ćemo to uzimati u obzir, razvijajući sve naše odnose“, rekao je on.

Protest u Berlinu - Sputnik Srbija
Američki ambasador: Evropa treba da nam je zahvalna za sankcije ruskom gasovodu

Šef ruske diplomatije je naglasio da nikad nije mislio da će američki političari doneti takve odluke koje ne služe na čast ozbiljnim političarima.

„Oni su pretnja projektu. Projekat će ipak biti napravljen, bez obzira na sve te pretnje. Kao prvo, ubeđen sam da Evropljani shvataju svoj komercijalni interes. Drugo, da su zainteresovani za njega sa tačke gledišta osiguranja dugoročne energetske bezbednosti. Treće, ponizili su ih. Ipak su se reči čule, između ostalog i iz Berlina, koje pokazuju da osećaj sopstvenog dostojanstva kod naših evropskih partnera još uvek postoji“, rekao je Lavrov u intervjuu za ruski „Prvi kanal“.

„Siguran sam da će Severni tok 2 i Turski tok biti izgrađeni. Turski tok će početi sa radom za dve-tri nedelje“, dodao je Lavrov.

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je 21. decembra da su na snagu stupile sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“. SAD su zatražile od kompanija koje grade cevovode da pod hitno prekinu taj posao. Kompanija „Olsiz“, koja se bavi postavljanjem gasovoda, već je obustavila rad.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, ukupnog kapaciteta pedeset pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod treba da bude izgrađen pored „Severnog toka“.

© SputnikSeverni tok 2
Lavrov obećava: Odgovorićemo na sankcije Amerike, bez štete po sebe - Sputnik Srbija
Severni tok 2
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala