Američki ambasador: Evropa treba da nam je zahvalna za sankcije ruskom gasovodu

© AP Photo / Markus SchreiberProtest u Berlinu
Protest u Berlinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ su proevropska odluka za koju evropske države treba da budu zahvalne Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je američki ambasador u Berlinu Ričard Grenel.

Grenel je izjavio da je „15 evropskih država“, kao i Evropska komisija i Evropski parlament, izrazili zabrinutost zbog izgradnje „Severnog toka 2“.

Prema rečima ambasadora, partneri SAD u Evropi „odavno“ su govorili o tome da Vašington „treba da podrži njihove napore“, piše „Bild am zontag“.

Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Lenjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija
SAD priznale poraz u slučaju gasovoda „Severni tok 2“

„U Nemačkoj govore da treba više raditi za Evropu, i mi smatramo da smo, kada se govori o ’Severnom toku 2‘, zauzeli veoma proevropski stav“, izjavio je Grenel.

On tvrdi da „ceo dan sluša reči zahvalnosti od evropskih diplomata“ povodom sankcija.

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je 21. decembra da su na snagu stupile sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“. SAD su zatražile od kompanija koje grade cevovode da pod hitno prekinu taj posao. Kompanija „Olsiz“, koja se bavi postavljanjem gasovoda, već je obustavila rad.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, ukupnog kapaciteta pedeset pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod treba da bude izgrađen pored „Severnog toka“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala