Moskva ne želi da usreći Vašington otuđenjem od Pekinga

© TASS/POOL / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva primećuje da Vašington pokušava da odvoji Rusiju od Kine, ali neće pogoršavati odnose sa Pekingom samo da bi usrećila SAD, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov za „Prvi kanal“.

Prema rečima Lavrova, tokom razgovora sa američkim predsednikom Donaldom Trampom 10. decembra u Vašingtonu tema je bila odnos Moskve i Pekinga.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija
Rusija stavila veto u Savetu bezbednosti UN na rezoluciju o Siriji

„Nećemo pogoršavati naše odnose sa Kinom samo da bismo usrećili Amerikance. Međutim, ideja da moramo da postignemo svoje ciljeve pozitivnim razvojem saradnje, a ne sankcijama i ultimatumima, verovatno zaslužuje barem priznanje“, rekao je Lavrov.

Ruski ministar je ispričao i da je tokom njegovog poslednjeg sastanka sa bivšim pomoćnikom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost i državnim sekretarom Henrijem Kisindžerom američki ekspert naglasio da bi idealna situacija za SAD bila kada bi njihovi odnosi i sa Rusijom i sa Kinom bili bolji od odnosa između Rusije i Kine.

„To nije baš realno“, naglasio je šef ruske diplomatije.

Podsetimo, Rusija i Kina su stavile veto na rezoluciju u SB UN kojom bi se produžio mehanizam pružanja transgranične humanitarne pomoći Siriji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala