Rusija stavila veto u Savetu bezbednosti UN na rezoluciju o Siriji

© AP Photo / Mary AltafferSavet bezbednosti Ujedinjenih nacija
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija stavila veto na nacrt rezolucije Belgije, Nemačke i Kuvajta o dostavljanju prekogranične humanitarne pomoći Siriji.

Za rezoluciju je glasalo 13 zemalja, a protiv su bile dve.

Istovremeno, Savet bezbednosti UN nije podržao ruski nacrt rezolucije o prekograničnoj humanitarnoj pomoći Siriji.

Uprošćena isporuka humanitarne i medicinske robe Siriji iz susednih država, pre svega preko granice s Turskom, kroz linije fronta i granične prelaze, na snazi je od jula 2014. godine. Taj mehanizam je bio utvrđen rezolucijom Saveta bezbednosti UN 2165 i produžavao se svake godine.

Prema rezoluciji 2165, humanitarne ustanove UN i njihovi partneri direktno koriste maršrute i granične prelaze Babe el Salam, Babe el Hava, Jarubija i Ramata. Rok važenja mehanizma ponovo ističe 10. januara.

Nemačka, Belgija i Kuvajt su se založile da se prekogranična isporuka humanitarne pomoći produži za još godinu dana. One su pripremile, kako su navele, „kompromisni predlog“, pošto se Rusija zalaže za skraćivanje roka mehanizma na šest meseci, kao i za to da se broj graničnih prelaza smanji na dva.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja naveo je da ruski predlog rezolucije uzima u obzir nove okolnosti u Siriji i podrazumeva zatvaranje prelaza na granici Sirije s Jordanom i Irakom.

Nacrt rezolucije koji su pripremile Nemačka, Belgija i Kuvajt podrazumevao je produžavanje dejstva mehanizma prekogranične pomoći, uz isključivanje prelaza Ramata, na dodatni dvanaestomesečni period.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala