U nedelju na Sputnjiku: Kako Srbe čuva Bogorodica sa Kosova koju niko ne čuva

© Sputnik / Dejan SimićIako je iz bezbednosni razloga zatvorena, otac Đorđe otvara vrata crkve za sve hodočasnike koji dolaze iz svih krajeva, ali i za turiste.
Iako je iz bezbednosni razloga zatvorena, otac Đorđe otvara vrata crkve za sve hodočasnike koji dolaze iz svih krajeva, ali i za turiste. - Sputnik Srbija
Pratite nas
U nastavku ekskluzivnog serijala „Sputnjik na srpskom Kosovu“ u nedelju vas vodimo u Prizren, carski grad na Bistrici. Donosimo priču o crkvi Bogorodice Ljeviške.

Jedan od najlepših i najvrednijih spomenika srpske srednjovekovne umetnosti i kulture, vršnjakinja pariske katedrale Notr Dam, propada ograđen bodljikavom žicom.

Iako je pod zaštitom Ujedinjenih nacija, o ovom biseru brine samo jedan čovek, otac Đorđe, mladi sveštenik koji je u grad očišćen od Srba došao sa ženom i bebom.

S njim razgovaramo o tome zašto crkva Bogorodice Ljeviške nije obnovljena posle pogroma kada je na nju pucano i kada su zapaljene freske kojima se divio ceo svet.

Videćete i kako se služi u potpunom mraku u baštini značajnoj za celo čovečanstvo, koju treba da štiti Unesko. I saznaćete ko je za to odgovoran, ko može da pomogne da se situacija promeni.

Pogledajte kako malobrojni prizrenski Srbi dele sudbinu Bogorodice Ljeviške.

Ekskluzivni serijal „Sputnjik na srpskom Kosovu“ možete pratiti na našem portalu, Fejsbuk profilu i Jutjub kanalu.

U nastavku vas očekuje intervju sa igumanom Dečana Savom Janjićem, ispovest dve monahinje, koje su jedine Srpkinje koje još žive u Đakovici u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice, ali i priče o životu običnog, najobespravljenijeg naroda u Evropi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala