Sputnjiku uručeno specijalno priznanje UNS-a za serijal „Srbija pamti“ /video, foto/

© Sputnik / Radoje PantovićUNS-ovi laureati
UNS-ovi laureati - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ekipi Sputnjika je danas u okviru dodela godišnjih nagrada Udruženja novinara Srbije uručeno specijalno priznanje za serijal posvećen 20. godišnjici NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Ekipa Sputnjika dobila je priznanje za serijal od tri reportaže pod nazivom „20 godina od NATO agresije — Srbija pamti“. Autorke tih reportaža su novinarke Senka Miloš, Maša Radović i Nataša Milosavljević.

Sputnjik je priznanje dobio zbog kreativnog i inovativnog pristupa jednog od najvažnijeg datuma za naše društvo u ovoj godini, navodi se u obrazloženju.

Iz tri lična ugla sagovornika Senke Miloš, Maše Radović i Nataše Milosavljević uspeli su da analiziraju, istraže i dokumentuju najšire aspekte događaja koji je obeležio sve naše živote — od detinjstva pod bombama i prekinute mladosti, do visoke politike i vojne strategije — autorke serijala uspele su verodostojno da vrate sećanje publici stavljajući istorijske elemente u relativan kontekst distance od dve decenije.

U ime ekipe Sputnjika nagrada je uručena urednici Nataši Milosavljević.

Milosavljevićeva je rekla da su se, iako su mlada redakcija, potrudili da ožive taj događaj i mlade upoznaju sa onim što se dešavalo.

„Poseban uspeh je i to što je serijal preveden na strane jezike, čime je naša misija ispunjena — poslali smo istinu u svet“, naglasila je Nataša Milosavljević.

© Sputnik / Radoje PantovićNataša Milosavljević i Senka Miloš sa priznanjem koje je uručeno Sputnjiku
Sputnjiku uručeno specijalno priznanje UNS-a za serijal „Srbija pamti“ /video, foto/ - Sputnik Srbija
Nataša Milosavljević i Senka Miloš sa priznanjem koje je uručeno Sputnjiku

Udruženje novinara Srbije dodelilo je novinarske nagrade za 2019. godinu. Žiri je jednoglasno odlučio da Nagradu za životno delo dodeli fotografkinji Goranki Matić.

Nagradu za uređivanje „Dimitrije Davidović“ dobio je glavni i odgovorni urednik Drugog programa Radio-televizije Vojvodine Atila Marton. Emisijama iz programa manjinskih zajednica koje su bile vrsta „programske popune“, navodi se u predlogu za nagradu, Marton je „udahnuo novi život“.

Nagradu „Bogdan Tirnanić“ za komentar/kolumnu dobio je urednik ekonomske rubrike lista „Danas“ Aleksandar Milošević.

© Sputnik / Radoje PantovićSpecijalno priznanje za serijal posvećen 20. godišnjici NATO bombardovanja SR Jugoslavije
Sputnjiku uručeno specijalno priznanje UNS-a za serijal „Srbija pamti“ /video, foto/ - Sputnik Srbija
Specijalno priznanje za serijal posvećen 20. godišnjici NATO bombardovanja SR Jugoslavije

Dobitnik nagrade „Laza Kostić“ u kategoriji vest i izveštaj je novinar nedeljnika NIN Vuk Z. Cvijić za informaciju koja je „obeležila ovu godinu“, da je uzbunjivač Aleksandar Obradović iz Krušika uhapšen.

„Za vreme svog višedecenijskog rada Cvijić je objavljivao tekstove koji su otkrivali afere, spregu kriminala, korupcije i predstavnika vlasti“, stoji u predlogu.

Nagradu „Laza Kostić“ za reportažu dobio je novinar RTS-a Dalibor Žarić za televizijsku reportažu pod nazivom „Filip Filipović, zadnja pošta Kuršumlija“, koja je emitovana u „Oko magazinu“.

Nagrada „Laza Kostić“ za satiru pripala je niškom novinaru, kolumnisti portala „Južne vesti“ i lista „Glas juga“ Dragoslavu Petkoviću za „višegodišnju seriju satiričnih kolumni pisanih autentičnim staroniškim jezikom, a u kojima vrlo vešto, vrcavo i domišljato komentariše aktuelne ne samo niške, nego i šire društvene pojave, događaje i probleme“.

Specijalna nagrada za publicistiku „Žika M. Jovanović“ pripala je Slobodanu Giši Bogunoviću za delo „Ljudi ’Politike‘ — leksikon saradnika (1904/1941)“.

Pored ekipe Sputnjika, dobitnici specijalnih priznanja UNS-a su i dopisnik „Večernjih novosti“ iz Pariza Goran Čvorović i novinar televizije N1 Adam Santovac.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala