Rohani: Japan predložio Iranu način da „slomi“ američke sankcije

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Irana Hasan Rohani
Predsednik Irana Hasan Rohani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Japan je Iranu predložio način kako da se odupre američkim sankcijama, rekao je iranski predsednik Hasan Rohani nakon zvanične posete Tokiju.

„Japanci su izneli novi predlog o savladavanju američkih sankcija, a i mi smo imali svoj predlog. Razgovarali smo o tome i dogovorili se da nastavimo konsultacije o tom pitanju“, rekao je Rohani, osvrćući se na sastanak s japanskim premijerom Šinzom Abeom.

Predsednik Irana je naveo da se i evropske i druge zemlje trude da reše problem američkih sankcija Teheranu, ali nije naveo detalje u vezi s predlozima za odupiranje tim ograničavajućim merama.

Rohani je, takođe, naglasio da američke sankcije ne podržava niko „osim jedne ili dve zemlje“.

Predsednik Irana je naglasio da sankcije Vašingtona protiv Teherana narušavaju međunarodne norme i da neće doneti nikakve rezultate. „Amerikanci će biti prinuđeni da napuste taj pogrešan put“, dodao je Rohani.

Japan neće učestvovati u američkoj koaliciji

Prema njegovim rečima, Japan ne namerava da stupa u koaliciju sa SAD za bezbednost u Persijskom zalivu.

„Japan podržava plan Irana o miru u Ormuskom moreuzu. Japan je otvoreno saopštio da neće učestvovati u američkim planovima za zaštitu bezbednosti u regionu“, rekao je Rohani.

© AFP 2023 / ALI MOHAMMADIIranski vojnici na ratnoj mornarici
Rohani: Japan predložio Iranu način da „slomi“ američke sankcije - Sputnik Srbija
Iranski vojnici na ratnoj mornarici

Tokio je ranije saopštio da razmatra mogućnost slanja svojih vojnika na Bliski istok izvan misije SAD. Iranski predsednik je, povodom najave SAD o formiranju koalicije, predložio alternativnu varijantu — formiranje regionalne koalicije koja bi čuvala bezbednost u toj oblasti.

„Šestorka“ međunarodnih pregovarača (Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Kina, Rusija, SAD) i Iran potpisali su 2015. godine Zajednički sveobuhvatni plan dejstava u vezi s iranskim nuklearnim programom. Sporazum je podrazumevao ukidanje sankcija u zamenu za ograničavanje nuklearnog programa Irana.

U maju 2018. godine SAD su jednostrano istupile iz Sporazuma i obnovile sankcije protiv Irana. Teheran je najavio etapno ukidanje svojih obaveza iz sporazuma ukoliko ostali učesnici u sporazumu ne budu ispunjavali ono na šta su se obavezali dokumentom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala