Rešenje gasnog pitanja — mogućnost za izgradnju novih odnosa Rusije i Ukrajine

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaVice-premijer Rusije Dmitrij Kozak
Vice-premijer Rusije Dmitrij Kozak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rešavanje gasnog pitanja otvara mogućnosti za izgradnju novih odnosa Rusije i Ukrajine, rekao je novinarima vicepremijer Rusije Dmitrij Kozak.

Rusija i Ukrajina su 20. decembra potpisale protokol o gasnoj saradnji, u okviru kojeg će ruski „Gasprom“ i ukrajinski „Naftogas“ zaključiti sporazum o produžavanju tranzita gasa preko ukrajinske teritorije i rešavanju međusobnih potraživanja.

„Juče, kada smo završili pregovore, potpisali (dokument), rekao sam da smo otvorili prozorče mogućnosti i da smo se uverili u to da, bez obzira na sve teškoće u našim odnosima u celini, možemo da postignemo sporazume u vezi s najrazličitijim pitanjima. Učinimo sve što je moguće da to prozorče postanu vrata — široka“, rekao je Kozak.

On je naveo da Rusija i Ukrajina imaju mnogo pitanja koja mogu biti rešena u skladu s interesima obe zemlje.

„Ako se deluje pragmatično i konstruktivno, uz postojanje političke volje, ako se ne ide iz jedne krajnosti u drugu, kao što se često događa, onda je moguće mirno naći rešenja u interesima i ruskih i ukrajinskih građana“, dodao je Kozak.

On je zahvalio ukrajinskim partnerima, naročito Andreju Jermaku, pomoćniku predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, bez čije koordinacije „ne bi bilo dogovora“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala