Hilandar: Ovo zlo može da nasrne i na sam ljudski život

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICHilandar
Hilandar - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Poruka podrške današnjem Velikom crkveno-narodnom saboru u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću stigla je i od sveštenstva manastira Hilandara. U njoj stoji da se u Crnoj Gori danas sprema pljačka zavetnih hramova i da, ako bude dopušteno da se to zlo razmahne, sutra može da nasrne i na sam ljudski život.

Podsećaju da je do Gore Atonske nekada dolazila slava i pohvala Nemanjine dedovine, a danas, kažu, stiže glas „sramote njenih glavara“.

„Njihov naum i pretnje upućene, bez savesti i srama, Pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, opominju nas da se podiže veliko duhovno zlo — da se na mesto Pravoslavne crkve ustoliči idolopoklonički oltar. Radi toga se danas sprema razbojnička pljačka zavetnih hramova Božjih, a sutra, ako se dopusti da se to zlo razmahne, ono može da nasrne i na sam život“, navodi se u poruci.

Ukazuje se da je u prirodi zla da uvek ide sve dalje u bezakonju i grehu i da ne može imati mira dok sve ne prinese propasti.

Iz Hilandara poručuju da se sa Svete Gore jasno vidi da na Pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori nema nikakve krivice, osim ako joj se zamera što je majka pravoslavnog naroda, verna svome predanju i što ne može da pristane da se, kako kažu, „po strastima zemaljskim“ kroje Sveti dogmati, uređuju kanoni i briše dve hiljade godina pravoslavne civilizacije.

Da nije, kažu, tragično i opasno, bilo bi za podsmeh.

„Ko prepoznaje ovaj rukopis, taj već poznaje i šta će biti jer, iza kulisa, iza konkretnih ljudi, samo je jedan roditelj svakom bezakonju i njemu je samo jedan cilj — da svet u zlu leži. To je opomena ne samo nama pravoslavnima, nego i drugim ljudima, drugim narodima, drugačijeg zakona i mišljenja, sa kojima delimo svet Božji“, poručili su takođe.

Istakli su i da ove njihove „gorke reči“ ne služe da Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, kako kažu, učine „oruđem bilo čije politike i volje“.

„One su izveštaj o tome kako u tišini Svete Gore vidimo događaje koji se spremaju pred svima nama“, poručeno je iz Hilandara povodom Sabora u Nikšiću, uz napomenu:

„Kao slobodni ljudi čuvajte mir i prezrite bezakonje. Neka bi dao Bog da i srce glavara primi svetlost istine i toplu ljubav Hristovu koja izgoni mrak neznanja“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala