Obrt u Savetu bezbednosti: Veto Rusije i Kine, inat Amerike

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Saveta bezbednosti UN
Zasedanje Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije u petak usvojio rezoluciju kojom bi se produžio mehanizam pružanja transgranične humanitarne pomoći Siriji — Rusija i Kina su uložile veto, optuživši Zapad da pokušava da politizuje humanitarna pitanja, dok je Zapad optužio Rusiju da je ovim potezom pokušala da „zaradi političke poene“.

Dve rezolucije stavljene su na glasanje. Jedna, koju su predložili Belgija, Kuvajt i Nemačka predviđala je dostavljanje humanitarne pomoći iz Turske i Iraka u Siriju kroz tri punkta sa mogućnošću uvođenja četvrtog, dok je druga, ruska, podrazumevala smanjenje broja tih punktova na dva, kao i umanjenje roka trajanja rezolucije sa godinu dana na šest meseci.

Rusija i Kina stavile su veto na predlog „humanitarne trojke“ uz obrazloženje da predlog Belgije, Kuvajta i Nemačke ne može da bude održiv jer ne odgovara realnoj slici na terenu, dok ruski predlog dokumenta nije sakupio dovoljan broj glasova, imajući u vidu da je za usvajanje bilo kog dokumenta neophodno da ga izglasa devet zemalja.

Zašto veto i čemu inat?

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vladimir Nebenzja izjavio je nakon glasanja da je „Rusija bila spremna da produži mehanizam u interesu pružanja pomoći Sirijcima u regionima gde je ta pomoć zaista i neophodna.

„Međutim, naše kolege, koje stalno optužuju Rusiju da te napore opstruira i govore o visokim standardima i principima humanizma, same su taj instrument i sahranile. Štaviše, svi ti navedeni argumenti kako bi se opravdali ne zaslužuju čak ni kritiku. Naši partneri i dalje nastoje da ispolitizuju pitanje humanitarne pomoći“, istakao je on.

Nebenzja je ocenio da se humanitarna situacija u Siriji znatno popravila, te da bi Savet trebalo da to pozdravi.

„Ko je danas pobedio? Niko. Ko je izgubio? Sirijski narod. Ne pokušavajte da na nas prebacite krivicu za ovo“, dodao je Nebenzija.

Sa druge strane, američka ambasadorka pri ovoj međunarodnoj organizaciji Keli Kraft rekla je da je u šoku, s obzirom na to da će posledice biti užasne, te je veto Rusije i Kine ocenila kao nesmotrenu, okrutnu i neodgovornu odluku.

Ona je navela i da je Amerika glasala protiv ruskog predloga rezolucije jer je u pitanju „izrugivanje nad američkim vrednostima i principima“ i ignoriše sve preporuke generalnog sekretara UN, međunarodnih nevladinih organizacija, kao i Uprave za koordinaciju humanitarnih pitanja.

Nade još uvek ima

Međutim, kako je rekao portparol generalnog sekretara UN Stefan Dužarik, nade još uvek ima, te je istakao da očekuje da bi pitanje produžetka mehanizma transgranične pomoći ipak moglo da bude rešeno u narednih nekoliko dana.

„UN nemaju alternativni način da dođu do tih ljudi. Program se obustavlja 10. januara ako ne bude produžen. Iskreno se nadamo da će se pronaći neko rešenje u narednih nekoliko dana“, zaključio je on.

Podsetimo, važenje aktuelne rezolucije koja omogućava dostavljanje pomoći preko četiri prelaza u Turskoj, Iraku i Jordanu ističe 10. januara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala