Novi vojni budžet SAD čuva jedini preostali sporazum o naoružanju s Rusijom

© AP Photo / Mindaugas KulbisAmerički tenkista
Američki tenkista - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki vojni budžet za 2020. godinu svedoči o tome da SAD nastavljaju politiku suprotstavljanja Rusiji, ali nosi i neke pozitivne elemente, kao što je mogućnost produžavanja Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju, smatra vojni stručnjak Igor Koročenko, glavni urednik lista „Nacionalna odbrana“.

Američki zakon o odbrambenom budžetu govori o nastojanju da se produži taj važan sporazum. Mislim da će to odgovarati interesima bezbednosti i Rusije i SAD, kao i celokupnog sveta. Zbog toga je to važan element na osnovu kojeg možemo da se nadamo da će sporazum biti zaključen pod uslovima koji su prihvatljivi za obe strane“, rekao je Koročenko.

On je naglasio da će Rusija, ipak, morati da računa na razvijanje „svih elemenata američke vojne moći“, što podrazumeva dokument koji je potpisao Tramp.

„Za nas je glavno da, ne uvlačeći se u čeonu trku u naoružanju, obuzdavamo SAD i održavamo stratešku ravnotežu. A jačanje politike konfrontacije SAD s Rusijom je potpuno očigledno, jer taj isti budžet uvodi i sankcije protiv najvažnijih strateških energetskih projekata koje realizuje Rusija — ’Severnog toka 2‘ i ’Turskog toka‘“, rekao je Koročenko.

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je odbrambeni budžet za 2020. godinu, u koji su uključena i sredstva za „suprotstavljanje Rusiji“, sankcije protiv „Severnog toka 2“ i vojna pomoć Ukrajini. Dokument podrazumeva i produžavanje Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju — u interesu SAD.

Sporazum koji je potpisan 2010. godine ostaje jedini važeći dogovor Rusije i SAD o ograničavanju naoružanja, a ističe u februaru 2021. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala