Kijev: Sporazum o gasu — ni pobeda, ni izdaja, nego kompromis

© AFP 2023 / SERGEY BOBOKUkrajinski Naftogas
Ukrajinski Naftogas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dogovor Moskve i Kijeva o tranzitu gasa nije ni pobeda, ni izdaja, nego kompromis, izjavio je izvršni direktor ukrajinskog „Naftogasa“ Jurij Vitrenko.

„Pobeda ili izdaja? ’Gasprom‘ je hteo jednu godinu, a mi deset. Našli smo se na sredini. Garantovani kapaciteti su takođe otprilike na sredini između onih koje je nudio ’Gasprom‘ i koje smo želeli mi“, napisao je Vitrenko na Fejsbuku.

On je odluku o tome da „Gasprom“ isplati gotovo tri miliona dolara „Naftogasu“ nazvao „potpunom pobedom“.

Ruski vicepremijer Dmitrij Kozak rekao je ranije da se dogovor o isplati duga na osnovu odluke Stokholmskog suda ne može zvati ustupkom „Gasproma“. On je naveo da je to mera koja je prihvatljiva za obe strane, kao i za evropske potrošače. Direktor „Gasproma“ Aleksej Miler je isplatu duga nazvao „obnavljanjem ravnoteže interesa“.

Moskva i Kijev su se dogovorili da potpišu petogodišnji ugovor o tranzitu gasa, u godišnjem iznosu od 40 milijardi kubnih metara godišnje, u periodu od 2021. do 2024. godine. Strane su odustale i od novih potraživanja na osnovu važećih sporazuma i povući će aktuelne tužbe.

Ministar energetike Ukrajine Aleksej Orželj rekao je da paketni sporazum ne sadrži stavku o direktnim isporukama gasa Kijevu, ali dopušta takvu mogućnost.

„Gasprom“ i „Naftogas“ od prošle godine pokušavaju da postignu sporazum o tranzitu ruskog gasa u Evropu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala