Evropski partneri Rusije očekuju od Amerikanaca razjašnjenje o sankcijama

© Foto : GastransGradnja kraka gasovoda "Turski tok" na teritoriji Srbije
Gradnja kraka gasovoda Turski tok na teritoriji Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo finansija SAD i evropski partneri Rusije održaće danas konsultacije povodom sankcija protiv „Severnog toka 2“, rekao je novinarima vicepremijer Rusije Dmitrij Kozak.

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je 21. decembra da su na snagu stupile sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“. SAD su zatražile od kompanija koje grade cevovode da pod hitno prekinu taj posao. Kompanija „Alzeas“ koja se bavi postavljanjem gasovoda već je obustavila rad.

„Danas će biti održane konsultacije Ministarstva finansija SAD i naših evropskih partnera radi razjašnjavanja šta te sankcije znače. One su formulisane nedovoljno jasno. Evropljani ne razumeju, pre svega, šta to znači“, rekao je Kozak.

Prema njegovim rečima, kada bude shvaćena suština sankcija — kada počinju da deluju ograničenja i u kom obimu će važiti za evropske kompanije — biće moguće govoriti o njima.

„Za sada je još rano“, rekao je Kozak.

© Foto : Nord Stream 2 / Paul LangrockPolaganje cevi tokom izgradnje gasovoda "Severni tok 2" u Lubminu
Evropski partneri Rusije očekuju od Amerikanaca razjašnjenje o sankcijama - Sputnik Srbija
Polaganje cevi tokom izgradnje gasovoda "Severni tok 2" u Lubminu

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, ukupnog kapaciteta pedeset pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod treba da bude izgrađen pored „Severnog toka“.

Do 8. januara treba da bude završen kopneni deo „Turskog toka“, a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je za taj datum najavio otvaranje tog međunarodnog gasovoda u Istanbulu, uz prisustvo ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Gasprom“ je 19. novembra saopštio da završava poslednje pripreme pre puštanja u rad gasovoda „Turski tok“, što bi trebalo da se dogodi do kraja 2019. godine. Trenutno su oba kraka napunjena gasom. Kompresorska stanica „Ruska“ i obalski deo u Rusiji spremni su da počnu sa radom. Istovremeno se privode kraju radovi na prijemnom terminalu u Turskoj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala