Džonson: Nadam se poboljšanju odnosa s Moskvom, ali to ometaju užasni problemi

© REUTERS / Hannah MckayBoris Džonson
Boris Džonson - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je da bi voleo da se poboljšaju odnosi Londona s Moskvom, ali da postoje teškoće u ostvarivanju takvih namera.

„Ja sam, poput mnogih političara u Zapadnoj Evropi, onaj koji se uvek nada da ćemo imati bolje odnose s Rusijom. Mi se uvek nadamo, ali nažalost, ti napori nas vode ka razočaranju“, rekao je Džonson.

On je naveo da bi želeo da Rusija i Velika Britanija imaju bolje trgovinske odnose, ali da to onemogućavaju „užasni problemi“, poput incidenta u Solsberiju.

„Ja sam optimista, ali se suočavam s realnim problemima u pokušaju da unapredim naše odnose“, dodao je Džonson.

Britanski premijer je 21. decembra doputovao u Talin, gde se sastao s estonskim premijerom Jurijem Ratasom. Džonson je posetio i britanske vojnike u vojnoj bazi Tapa nedaleko od estonske prestonice. U okviru bataljona NATO-a tu je angažovano 850 britanskih vojnika. S njima služe i vojnici iz Estonije, Francuske i Danske.

Prema tvrdnjama zvaničnog Londona, 4. marta 2018. godine bivši pukovnik GRU Sergej Skripalj, koji je u Rusiji osuđen zbog špijunaže u korist Velike Britanije, i njegova kćerka Julija otrovani su u Solsberiju bojnom nervno-paralitičkom supstancom A-234. London je za taj incident optužio Moskvu, koja to kategorički odbacuje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala