Vasilije Ostroški — svetac u kog se kunu u Crnoj Gori

© Sputnik / Aleksandr Юrьev / Uđi u bazu fotografijaSveti Vasilije Ostroški
Sveti Vasilije Ostroški - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sveti Vasilije Ostroški je svetitelj koji je i za svog ovozemaljskog života spasavao Crnu Goru, dok se glas o njegovim svetim i čudotvornim moštima nakon njegovog upokojenja pronio toliko, da je Manastir Ostrog danas mjesto koje pohode hodočasnici iz čitavog svijeta, a kraj njegovog kivota se uznose molitve i na našem i na stranim jezicima.

Zato je veliki odjek imala najava da će njegove mošti biti donjete vjernicima na poklonjenje u Nikšić na veliki crkveno-narodni sabor 21. decembra.
Crnogorci se kunu Svetim Vasilijem.

Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac slavi se i poštuje ne samo među pravoslavnima, već i među ostalim hrišćanima, pa čak i muslimanima. Mnogi u Crnoj Gori se kunu imenom Svetog Vasilija kada žele da dokažu da govore istinu. Mnogi donose djecu da krste baš ispred moštiju sveca i mnogi nazivaju djecu imenom Vasilijevim, a mnogi tu sklapaju brak ili se ispovijedaju i pričešćuju ili traže da im se čitaju molitve za zdravlje, za isceljenje, spasenje...

Hodočašća u Ostrog

Manastir Ostrog samo u toku ljetnjih meseci, prema različitim podacima, obiđe između 250 i 300.000 vjernika i posjetilaca, a godišnje kroz njega prođe i do pola miliona ljudi. Vjernici često prevaljuju pješke više desetina kilometara da bi došli da se poklone moštima Vasilija Ostroškog.

Ostroški monasi uredno beleže i brojna čuda koja se pripisuju delovanju njegovih moštiju, a vjernici među sobom razmenjuju priče o čudotvornim isceljenjima i blagotvornom dejstvu molitve Svetom Vasiliju. Kažu da ko god mu se obrati za pomoć — dobije je.

Pred njegovim moštima nekada su polagali zakletvu i zavetovali se, dok su poklonička putovanja Crnogoraca i Hercegovaca u Ostrog počela još za zemaljskog života Svetog Vasilija.

Sa njim se nije moglo šaliti

Da se sa ovim velikim ugodnikom Božijim nije moglo šaliti, govori i primjer iz svetiteljevog ovozemaljskog života, kada je u blizini manastira Ostroga živio neki knez Raič sa svojih šest sinova, koji svetitelju i manastiru, kako veli predanje, činjahu mnoge i velike nepravde.

© Sputnik / Olьga Golovko / Uđi u bazu fotografijaOstrog: Poklonička putovanja Crnogoraca i Hercegovaca počela su još za zemaljskog života Svetog Vasilija
Vasilije Ostroški — svetac u kog se kunu u Crnoj Gori - Sputnik Srbija
Ostrog: Poklonička putovanja Crnogoraca i Hercegovaca počela su još za zemaljskog života Svetog Vasilija

Zbog nasilja kneza Raiča i zbog silne zlobe ljudske, svetitelj je čak pomišljao da se preseli iz Ostroga na neko drugo mjesto, ali je u sebi osjećao da je ta zloba djelo demona, kako bi ga omeli u njegovom vrlinskom podvigu.

Ovome knezu Raiču i sâm Sveti Vasilije proreče da zbog nasilja koje čine manastiru, svi će mu sinovi poginuti. Ovo proroštvo svetiteljevo ubrzo se i ispuni. Ožalošćen, knez Raič pođe tada Svetom ocu Vasiliju i ispriča mu nesrećnu pogibiju svojih sinova. Svetitelj utješi kneza i savjetovaše mu da se kaje za grijehe svoje i grijehe svoje djece.

Tom prilikom on mu proreče da će ga, ako se bude iskreno pokajao, Gospod utješiti i opet ga blagosloviti velikim muškim potomstvom. Ovo predskazanje svetiteljevo uskoro se i ispuni i knez opet dobi nekoliko muške dece.

Zavještajno pismo Svetog Vasilija

U današnje vrijeme, kada je u Crnoj Gori aktuelan zakon kojim se crkvena imovina želi oteti i prepisati na državu, Crnogorci se posebno opominju Zavještajnog pisma Svetog Vasilija iz 1665-1666. godine, koji je svu svoju imovinu zavještao Bogu i crkvi:

„Toplote radi Božije, da znate i vi i hrišćani koji poslije mene budete, da kupih Velji Do za dvanaest i po groša. I Spižića zemlju u Dobrom Polju, od puta do rijeke, i s jazom, za dva groša, a što je njegovo bilo pod lozom, to je priložio crkvi. I da sam kupio Zanuglicu od Milanovića, od Raiča i od Vumila za groš i bukilu pšenice — bijaše pšenica skupa. I od Petra Živkovića da sam kupio Zanuglicu za dva groša, a više da sam mu dao, vidi Bog i Sveta Bogorodica“.

„To sve priložih i dadoh crkvi u Ostrogu za ishranu i utjehu bratiji. Tamo gdje mi je drugi trud i imetak, koji priložih i dadoh za svoju dušu od svoje usrdnosti, tu neka je zajedno i ovo višepisano. Sve predadoh u ruke Višnjeg Boga i Svetoj Bogorodici“, stoji, između ostalog, u testamentu, uz upozorenje:

„Kupih Velji Do i sve Vladovića i Zanuglice. Bog je svjedok. I ko bi pokušao da nešto otme od manastira, oteo Gospod Bog takvom razoritelju njegov dom, kuću i stoku sa sinovima i sav njegov imetak da mu Gospod Bog zatre i raspe odjednom u vjekove. Amin. Da njegov dom nastrada u vjekove. Amin“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala