Simonjanova apeluje na predsednicu Estonije: Sprečite hapšenje naših novinara

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaGlavna urednica RT-a i Sputnjika Margarita Simonjan
Glavna urednica RT-a i Sputnjika Margarita Simonjan  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavna urednica MIA „Rusija sevodnja“ i televizije RT Margarita Simonjan obratila se predsednici Estonije Kesrti Kaljulajd zbog pretnji novinarima novinske agencije Sputnjik Estonija.

„Poštovana gospođo predsednice Kersti Kaljulajd, ne znam da li ste obavešteni o radu zakonodavnih organa u Vašoj zemlji, koji prete novinarima, odnosno svojim građanima, krivičnim postupcima zbog toga što rade svoj posao. Postavljen im je ultimatum bez presedana — da prekinu da rade za Sputnjik do 1. januara ili da se spreme za zatvor“, napisala je Simonjanova na svom nalogu na Telegramu na estonskom i ruskom jeziku.

Kako je istakla, teško je zamisliti da su u Estoniji spremni da u zatvor pošalju 30 novinara, kršeći sva prava i slobode.

„Nažalost, mene kao glavnog urednika agencije ’Rusija sevodnja‘ život primorava da shvatim ovu pretnju ozbiljno — u Ukrajini je naš kolega Kiril Višinski proveo 400 dana iza rešetaka zbog svoje profesije“, dodala je ona.

Istovremeno je apelovala na predsednicu Estonije da spreči hapšenje novinara.

„Znam da odnosi između naše dve zemlje zaslužuju da budu bolji. Svesni smo toga da ste spremni na miran dijalog i zbog toga Vas poštujemo. Mi, kao ni Vi, ne želimo da nas bude sramota Estonije. Hajde da to zajedno sprečimo“, napisala je Simonjanova.

Ranije je saopšteno da estonske vlasti prete krivičnim postupkom zaposlenima u Sputnjiku u Estoniji ako oni do 2020. godine ne prekinu da rade za MIA „Rusija sevodnja“

MIA „Rusija sevodnja“ smatra ponašanje Talina samovoljom i namerava da se tim povodom obrati UN, OEBS-u, Savetu Evrope, Unesku i Evropskom sudu za ljudska prava.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala