Rus koji je detinjstvo proveo u Beogradu, danas obnavlja Hram Svetog Save /video/

© Foto : Lola ĐorđevićAleksandar Dibalj
Aleksandar Dibalj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kada je 80-ih godina Aleksandar Dibalj, rođeni Lenjingrađanin, stanovao u blizini Centra „Sava“, nije ni sanjao da će ga sudbina ponovo dovesti u Beograd, samo nekoliko stotina metara dalje, poslom u NIS, ali i jednim uzvišenim povodom — zbog obnove Hrama Svetog Save.

Radovi na izradi mozaika oltara i centralnog dela Hrama Svetog Save, zajedničkim naporima Srbije i Rusije, privedeni su kraju, a Dibalj je danas zamenik generalnog direktora za komunikacije ruske kompanije „Gaspromnjeft“ , koja je u našoj zemlji, osim po kupovini udela u NIS-u, poznata i po značajnom doprinosu ovom projektu.

Najbolje godine života — u Beogradu

U razgovoru za Sputnjik Dibalj otkriva da ga za Beograd vežu lepe uspomene iz detinjstva.

„Nekoliko godina sam tokom 80-ih išao u Beograd u školu, tada je još bila Jugoslavija…Otac mi je radio u zavodu ’Zmaj‘ u Batajnici, bio je stručnjak za popravke vojnih aviona. Živeli smo u zgradi gde su živeli oficiri i drugi pripadnici tadašnje JNA ….. Igrom slučaja kancelarije NIS-a gledaju na moj bivši stan“, priča setno Dibalj.

Odlično se seća kako se tada živelo u Beogradu, Srbiji, Jugoslaviji.

„To su verovatno najbolje godine mog života“, kaže on iskreno.

Tada, kaže ovaj 53-godišnjak, nije ni slutio da će učestvovati u tako značajnim radovima na Hramu.

„Bog mi je dao priliku i veoma sam srećan zbog toga… Žao mi je što moji roditelji nisu to doživeli, ali da su sada tu, sa mnom, bili bi ponosni što u tome učestvujem“, kaže Dibalj.

Radovi na Hramu — jedinstveni projekat u pravoslavnom svetu

Dibalj, koji je kao predstavnik „Gaspromnjefta“ učestvovao na sednici Komisije za prijem izvedenih radova mozaičke dekoracije oltarskog prostora i centralnog dela Hrama Svetog Save, uveren je da je reč o jedinstvenom projektu u pravoslavnom, pa i u hrišćanskom svetu uopšte.

Kompanija u kojoj radi već 10 godina posluje u Srbiji i jedan je od najvećih investitora, ali ne samo u ekonomiju, kako kaže, već i „u dušu“.

„Za ’Gaspromnjeft‘ i mene lično velika je čast da učestvujemo u projektu na Hramu koji jeste srpski, ali je i simbol našeg bratstva“, smatra Dibalj, kojem je do bliskih odnosa dva naroda i dve države veoma stalo.

To potvrđuje i Zlatna medalja Srbije koju je 2016. dobio upravo za produbljivanje saradnje izmeću Srbije i Rusije.

Uveren je da će svi radovi na Hramu biti uskoro završeni, možda već sledeće godine i to će biti jedan grandiozni događaj za čitav pravoslavni svet.

„Takvih hramova je malo i svi mi koji u tim radovima učestvujemo, vidimo kako će to izgledati, to je velika sreća, praznik i za Srbiju i za Rusiju“, zaključio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala