Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao impičment za Trampa

© AP Photo / Alex BrandonDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnički dom američkog Kongresa glasao je za impičment Donalda Trampa po dva osnova: za zloupotrebu položaja i za ometanje rada Kongresa. Ovim je Tramp postao četvrti predsednik u istoriji SAD koji će se suočiti sa suđenjem u Senatu i potencijalnom smenom sa te funkcije.

Rezultati glasanja su podeljeni po partijskoj osnovi — parlamentarna većina koju čine demokrate glasala je za impičment, dok su republikanci bili protiv.

Za tačku o zloupotrebi položaja glasalo je „za“ 230 osoba, dok je protiv bilo 197, uključujući dvojicu demokrata, jedan je bio uzdržan. Po drugoj tački — opstrukcija Kongresa — „za“ je bilo 229 predstavnika, uključujući jednog nezavisnog kongresmena, dok je protiv bilo 198, uključujući trojicu demokrata. Jedan parlamentarac je opet bio uzdržan.

Predsednik SAD Donald Tramp sa američkim senatorima u Kongresu - Sputnik Srbija
Tramp: Posle reči Zelenskog impičment mora biti obustavljen

Sada će Senat preuzeti ovaj slučaj koji treba da dovede do sudskog procesa protiv Trampa. Međutim, republikanska većina u gornjem domu Kongresa nema nameru da glasa za impičment Trampu.

Sam predsednik SAD nazvao je proces impičmenta koji su inicirale demokrate njihovim „političkim samoubistvom“.

„Da li ste videli moje rejtinge? Oni su se trudili da objave impičment od prvog dana. Oni su to želeli još pre nego što sam počeo borbu“, rekao je Tramp na mitingu u državi Mičigen, misleći na svoj rejting popularnosti koji je, prema poslednjoj anketi, porastao sa 38 odsto na 43 odsto.

U Beloj kući su saopštili da je Tramp spreman na naredni korak u okviru procedure impičmenta i siguran je da će biti u potpunosti opravdan u Senatu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala