Tramp: Posle reči Zelenskog impičment mora biti obustavljen

© AP Photo / Alex BrandonPredsednik SAD Donald Tramp sa američkim senatorima u Kongresu
Predsednik SAD Donald Tramp sa američkim senatorima u Kongresu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp smatra da procedura za njegov impičment mora biti obustavljena nakon izjave ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da američki kolega nije vršio nikakav pritisak na njega tokom telefonskog razgovora.

„Predsednik Ukrajine je upravo ponovo izjavio, na najubedljiviji način, da predsednik Tramp nije vršio nikakav pritisak na njega i da nije učinio apsolutno ništa loše. On je iskoristio najjasnije moguće izraze. To mora da okonča ovu aferu demokrata, ali to se neće dogoditi, pošto su demokrate i mediji tome okrenuti“, napisao je Tramp na Tviteru.

​Zelenski je ranije saopštio da ne vidi koruptivni činilac i narušavanje zakona u molbi američkog lidera Donalda Trmapa da se sporovede istraga o takozvanom „slučaju Bajden“.

Demokrate su u Kongresu SAD 24. septembra pokrenule proces Trampovog opoziva, jer sumnjaju da je zbog ličnih političkih ciljeva pokušao da izdejstvuje kod ukrajinskog rukovodstva istragu o Hanteru Bajdenu, koji je radio u energo kompaniji „Burizma“.

Hanterov otac, bivši potpredsednik SAD Džo Bajden i sadašnji predsednički kandidat, javno je govorio o tome da je postigao da ukrajinske vlasti otpuste glavnog tužioca Viktora Šokina, koji se pre toga bavio istragom o povlašćenom položaju tog preduzeća.

Bajden negira da postoji bilo kakva veza između otpuštanja Šokina i rada njegovog sina.

Demokrate smatraju da je Tramp pretio Ukrajini da će obustaviti vojnu pomoć ako protiv Bajdena ne bude pokrenuta istraga. Objavljeni stenogram telefonskog razgovora Trampa i Zelenskog potvrdio je da je američki lider, pored ostalog, zamolio ukrajinskog kolegu da sprovede istragu o okolnostima Šokinovog otpuštanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala