Rusija: Potrebno usklađivanje zakonskih odredbi o statusu Donbasa

© Sputnik / Gennadiй Dubovoй / Uđi u bazu fotografijaPripadnici ustaničkih snaga Donjecke Narodne Republike u Donjeckoj oblasti
Pripadnici ustaničkih snaga Donjecke Narodne Republike u Donjeckoj oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva se nada da će Kijev odgovorno pristupiti realizaciji Minskih sporazuma bez narušavanja sporazuma lidera „normandijskog formata“, a takođe konstatuje da u nacrtima amandmana na Ustav Ukrajine, suprotno Minskim sporazumima, nema ni reči o specijalnom statusu Donbasa, navodi se u komentaru Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ministarstvo je skrenulo pažnju na povećan broj „zakonodavnih inicijativa administracije Vladimira Zelenskog koje su podnete Vrhovnoj radi odmah nakon ’normandijskog samita‘ u Parizu 9. decembra“.

„Već 12. decembra ukrajinski Parlament produžio je za godinu dana zakon o specijalnom statusu Donbasa, a 13. decembra predsednik Ukrajine predstavio je ukrajinskom Parlamentu nacrt izmena Ustava o decentralizaciji. Na prvi pogled, sve je urađeno u duhu Minskih sporazuma i trebalo je da se podudara sa sastankom kontakt-grupe 18. decembra. Međutim, važne su nijanse“, primetilo je Ministarstvo u komentaru na zakonodavne aktivnosti u Ukrajini.

„Tako proširenje zakona o specijalnom statusu Donbasa po modelu iz 2014. godine, iako predstavlja korak u pravom smeru, ne može da se smatra ispunjenjem paketa mera iz 2015. godine i odluka ’normandijskih‘ samita“, ističe Ministarstvo spoljnih poslova.

„Ovi sporazumi zahtevaju od Kijeva da se dogovori sa Donjeckom i Luganskom o svim pravnim aspektima specijalnog statusa, kako bi se osigurao njegov stalni rad, a zajedno sa zakonom to podrazumeva usvajanje ustavnih izmena i propisa“, saopštilo je rusko Ministarstvo.

Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija
Plan Zelenskog — zakon o uzurpaciji vlasti

„Osim toga, mnoge odredbe pomenutog zakona su zastarele. U njemu se, na primer, govori o rokovima za izbore u Donbasu 2014. godine, koji su odavno prošli. Zastarelo je i pozivanje na zakon o politici državnog jezika koji više ne važi. Član 10, dodat 2015. godine, povezuje stupanje na snagu ključnih članova zakona sa početkom mandata novih vlasti nakon izbora, što je u suprotnosti sa ’Štajnmajerovom formulom‘. Sve to zahteva korekcije“, ocenjuje se u saopštenju.

„Očekujemo da će ukrajinski parlamentarci odgovorno pristupiti realizaciji Minskog paketa mera, izbegavajući zamene pojmova i izobličavanje sporazuma lidera zemalja ’normandijskog formata‘. Uvereni smo da će to doprineti sveobuhvatnom političkom rešavanju unutrašnjeg ukrajinskog sukoba u Donbasu“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala