„Kupola“ zamenjuje rusko nuklearno „Oko“

© WikipediaKomunikacioni satelit Jamal 601
Komunikacioni satelit Jamal 601 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je zamenila grupu satelita za upozorenje na raketni napad „Oko 1“, koja je ispala iz stroja, svemirskim sistemom „Kupola“, navodi se u materijalima sa brifinga načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije, generala Valerija Gerasimova, koji je govorio pred stranim vojnim atašeima.

Gerasimov je na prezentaciji pokazao slajdove o strukturi sistema upozorenja za raketni napad na Rusiju. Između ostalog, prikazan je satelit sa potpisom KA EKS „Kupola“ (svemirski aparat Jedinstvenog svemirskog sistema „Kupola“).

Umetnička vizija ruskog satelita Kanopus B u Zemljinoj orbiti - Sputnik Srbija
Rusija izdvaja milijarde za formiranje grupe od 600 satelita u svemiru

General je na brifingu naglasio da je 2019. godine lansiran još jedan u nizu satelit Jedinstvenog svemirskog sistema, koji je povećao mogućnosti za otkrivanje balističkih raketa lansiranih na Rusiju.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su aparati novog sistema dobili ime „Tundra“. Prvi takav sistem je lansiran u orbitu 2015. godine.

Sistem „Oko 1“ čini osam satelita, od kojih je jedan prestao sa radom 2014. godine.

Do danas novu grupu čine tri aparata, uključujući onaj koji je ove godine poslat u orbitu. Do 2022. godine u orbitu bi trebalo da bude lansirano još devet novih satelita.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala