Rusija izdvaja milijarde za formiranje grupe od 600 satelita u svemiru

CC BY-SA 4.0 / José Furtado / Umetnička vizija ruskog satelita "Kanopus B" u Zemljinoj orbiti
Umetnička vizija ruskog satelita Kanopus B u Zemljinoj orbiti - Sputnik Srbija
Pratite nas
U projektu budžeta za period od 2020. do 2022. godine određena su sredstva za stvaranje ruske orbitalne satelitske grupe „Sfera“, saopštio je Jurij Borisov, potpredsednik Vlade Rusije.

„U projektu budžeta za period od 2020. do 2022. godine uneli smo ovaj projekat. ’Roskosmos‘ će morati da brani i oblik i finansiranje i zasnovanost ’Sfere‘“, rekao je Borisov u intervjuu „Vedomostima“.

Po njegovim rečima — iz budžeta će za ovaj projekat biti izdvojeno više od 10 milijardi rubalja.

„Međutim, ne zaboravljajte da su tamo predviđena i ozbiljna vanbudžetska finansiranja“, naglasio je potpredsednik Vlade.

Program „Sfera“ predviđa dalji razvoj sistema navigacije „GLONAS“, sistema za komunikaciju i radiodifuziju, kao i praćenje kretanja na Zemlji. U novi sistem bi trebalo da uđu i sateliti serije „Ekspres“, među kojima je i „Ekspres-RV“ za Arktički region, kao i sistemi za personalne satelitske veze, daljinsko osmatranje zemlje, sistemi za predaju podataka i sistemi za internet prenose.

Podsetimo, prošlog ponedeljka je sistem „Sfera“, koji predviđa formiranje satelitske grupe od 600 aparata, prošao Vojno-industrijsku komisiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala