Asad otkrio kako bi Amerika mogla da se povuče sa sirijskih naftnih polja

© AP Photo / Baderkhan AhmadAmeričke trupe u Siriji
Američke trupe u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uprkos tome što je američki predsednik Donald Tramp drugi put tokom svog mandata najavio povlačenje američkih snaga iz Arapske Republike, u međuvremenu je odlučeno je da će manji američki vojni kontingent biti raspoređen u oblasti najvećih naftnih polja u blizini grada Rumejlan.

Damask je osudio odluku i ocenio američko raspoređivanje kao „nezakonito“.

Sirijski predsednik Bašar Asad objasnio je u intervjuu kineskoj televiziji „Feniks“ da se moraju ispuniti dva cilja kako bi se američke vojne snage konačno povukle iz zemlje, u kojoj su stacionirane bez odobrenja Vlade ili mandata UN.

„Prvo, sve terorističke grupe na teritoriji Sirije moraju biti iskorenjene, jer američka Vlada borbu protiv njih koristi kao izgovor da zadrži svoje snage u Arapskoj Republici“, izjavio je Asad.
Sirijski predsednik je rekao da drugi korak podrazumeva ujedinjenje snaga sirijske Vlade i lokalnog stanovništva koji su trenutno saveznici Vašingtona.
© AFP 2023 / KURDISTAN 24 CHANNELAsad: na kraju će Amerikanci otići
Asad otkrio kako bi Amerika mogla da se povuče sa sirijskih naftnih polja - Sputnik Srbija
Asad: na kraju će Amerikanci otići

„Ove grupe moraju se, na odgovarajući način, naročito kroz dijalog, uveriti da je u našem zajedničkom interesu da podrže napore sirijske države da oslobodi sve njene teritorije“, rekao je Asad.

Sirijski predsednik veruje da jednom kada ta dva cilja budu postignuta, SAD neće imati „opravdanja“ za ostanak u Arapskoj Republici, jer će se u protivnom suočiti sa „narodnim otporom“ sličnim onom s kojim se Vašington suočava u Iraku.

„Na kraju će Amerikanci otići“, zaključio je Asad.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala