Rusija i Kina spremile nacrt rezolucije: Ublažiti sankcije Severnoj Koreji

© Sputnik / Mariя Frolova / Uđi u bazu fotografijaCentralni trg Kim Il Sunga u Pjongjangu
Centralni trg Kim Il Sunga u Pjongjangu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Kina pripremile su nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN u kojem se sve strane pozivaju na ublažavanje sankcija Severnoj Koreji, kako bi se poboljšala humanitarna situacija u zemlji.

U rezoluciji se, takođe, poziva na smanjenje vojnih tenzija na Korejskom poluostrvu.

U jednoj od tačaka dokumenta navodi se da Savet bezbednosti „mora da prilagodi sankcije Severnoj Koreji, s obzirom na to da zemlja ispunjava svoje obaveze prema odgovarajućim rezolucijama Saveta bezbednosti UN“. Takođe se predlaže da se u najkraćem roku ukinu ograničavajuće mere koje je uveo Savet bezbednosti, a koje direktno utiču na život civilnog stanovništva Severne Koreje.

Severnokorejski lider Kim Džong Un nadgledao je uspešno testiranje super-velikog raketnog sistema sa višestrukim lansiranjem i izrazio veliko zadovoljstvo. - Sputnik Srbija
Severna Koreja odgovorila Trampu: Nemamo šta da izgubimo

U dokumentu se sve zainteresovane strane pozivaju da razmotre primenu daljih političkih koraka kako bi se smanjile vojne tenzije na Korejskom poluostrvu i mogućnost bilo kakvog vojnog sukoba.

Rezolucija takođe „pozdravlja nastavak dijaloga između Sjedinjenih Američkih Država i Severne Koreje na svim nivoima“. Istovremeno, u nacrtu rezolucije Moskva i Peking predlažu „pozivanje na što brži nastavak multilateralnih pregovora (Rusija, Kina, SAD, obe Koreje i Japan) ili ponovno pokretanje multilateralnih konsultacija u bilo kojem sličnom formatu kako bi se ublažile tenzije na Korejskom poluostrvu putem dijaloga“.

„To bi, pored ostalog, podrazumevalo sklapanje sporazuma između vojnih zvaničnika i usvajanje zvanične deklaracije ili mirovnog sporazuma za (zvaničan) završetak Korejskog rata“, navodi se u nacrtu rezolucije.

Datum glasanja o ovoj rezoluciji tek treba da bude određen, a pre glasanja o dokumentu biće održane konsultacije sa svim državama-članicama Saveta bezbednosti UN.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala