Predviđanje ratova: Novi ruski sistem o kojem se do sada malo govorilo u javnosti

© Foto : Ministerstvo oboronы RFPrvo lansiranje krstareće rakete H-35 "Uran" sa broda "Smerč"
Prvo lansiranje krstareće rakete H-35 Uran sa broda Smerč - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sistem „Don-2“, koji u radijusu od 6 kilometara može da detektuje projektile, sistem „Kontejner“ i radari „Suncokret“ samo su deo ruskog sistema za prognozu i predviđanje rata, koji se zasniva na prikupljanju i obradi raznih vrsta informacija.

On se već odavno koristi, ali se o njemu do sada malo govorilo u javnosti, a sakuplja razne vrste podataka — od zvaničnih do obaveštajnih, vojnih, političkih, ekonomskih, finansijskih, pa i ekoloških.

Nastao je između ostalog, prema rečima eksperata, i zato što su zemlje članice NATO-a primorale Rusiju da pronađe rešenje za povećanje svoje vojne bezbednosti, jer su približile udarne komplekse ruskim granicama i skratile vreme preleta svojih raketa do takozvane „kritične granice“ za Rusiju.

Sistem za prognozu i predviđanje rata prati ceo svet

Vojni analitičar Aleksandar Žilin objašnjava da ovaj sistem uz pomoć satelita analizira i konstantno vrši monitoring nad dešavanjima u svetu, prati aktivnosti vojno-morskih sila zemalja članica NATO-a, pokazuje i predviđa u kojoj tački zemljine lopte se gomila ili postoje tendencije da će se gomilati vojna tehnika ili će se rasporediti i pripremiti za lansiranje strateške rakete.

„Sistem upozorava i daje vremena da se spremi odgovor. Ako se to dešava na teritoriji koja ne predstavlja pretnju Ruskoj Federaciji, sistem prosto prati dešavanja i šalje izveštaje i analizu situacije. Ako se promene odvijaju u blizini naših granica ili granica naših saveznika, tada naše oružane sile deluju u skladu sa razrađenim mehanizmima“, rekao je Žilin.

Viktor Litovkin, vojni analitičar, ističe da se ovaj sistem već dugo upotrebljava i podseća da se u Moskvi nalazi jedan od najrazvijenijih centara u svetu za upravljanje odbranom, koji je nekoliko puta posetio i srpski ministar odbrane, a u kome se sve informacije obrađuju i unose u posebne računare.

Posebno konstruisani računari

„Ovi računari su konstruisani u skladu sa zadacima koje treba da ispune, normama i potrebom za obradom informacija, kako bi se one kasnije u vidu izveštaja našle na stolu načelnika Generalštaba ili načelnika Generalne operativne uprave. Oni ih šalju komandantu strateških raketnih snaga, komandantu vazduhoplovnih i kopnenih snaga, kao i komandantu vazdušne odbrane. Ovaj sistem prima i obrađuje podatke, a zatim projektuje predloge za moguće odgovore“, objašnjava Litovkin.

Ekspert dodaje da Rusija već ima sistem za upozorenje od raketnih napada i sistem za kontrolu kosmičkog prostranstva, koji su deo ovog sistema za predviđanje. On ističe da se sve ove informacije o tome iz kog dela se, na primer, lansiraju rakete šalju Centralnom komandnom punktu strateških raketnih snaga. 

„Već postoje sistemi koji kontrolišu vazdušni prostor Rusije, sve te informacije se slivaju u Centar za upravljanje nacionalnom odbranom. Posle analize svih tih informacija, ali i informacija o ulasku, na primer, američkih brodova u Crno more, situaciji u Siriji ili na Balkanu, razrađuju se preporuke za naše vojno i političko rukovodstvu“, rekao je Litovkin.

Zadatak ruskih oružanih sila i pretnja od strane NATO-a

Žilin dodaje da je osnovni zadatak ruskih oružanih sila formulisao predsednik Putin, kada je rekao da nuklearno oružje predstavlja faktor obuzdavanja.

Kada su Amerikanci, pod okriljem naroda istočne Evrope, počeli da razmeštaju svoje udarne komplekse, Putin je izjavio da će kontraudar biti usmeren ne samo na objekte odakle dolaze rakete, već i ka štabovima gde se donose rešenja, što je, prema rečima Žilina, za Amerikance bilo prilično neprijatno, s obzirom na to da se svi centri za odlučivanje nalaze u SAD.

© SputnikIskander ćir
Predviđanje ratova: Novi ruski sistem o kojem se do sada malo govorilo u javnosti - Sputnik Srbija
Iskander ćir
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala