Crna Gora kupuje od Izraela naoružanje za 35 miliona evra

© AP Photo / Darko VojinovicVojnici Crne Gore
Vojnici Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crnogorsko ministarstvo odbrane potpisalo je sa izraelskom kompanijom „Elbit sistems“ Ugovor o nabavci sistema za daljinsko upravljanje vatrom (Remote Controlled Weapon Stations), koji će biti instalirani na lakooklopnim vozilima, koja Ministarstvo odbrane planira da nabavi od SAD.

Ugovor vrijedan 35 miliona evra Ministarstvo odbrane Crne Gore je sklopilo u Tel Avivu, a potpisanim dokumentom predviđeno je da kompanija „Elbit“ potpuno instalira sistem u naredne tri godine.

Navodi se da je Daljinski upravljana borbena stanica sa mitraljezom 12,7 mm moderni oružni sistem namijenjen za ugradnju na lakooklopna vozila. Sastoji se od oružne stanice koja se montira na vozilo, komandno-upravljačkog bloka sa sistemom za upravljanje vatrom (SUV) i elektronikom elektromotornog pogona, smještenom unutar vozila.

Omogućava precizno gađanje u pokretu, a onaj ko rukuje ovim sistemom ima prikaz spoljne situacije iz vozila, što omogućava potpunu zaštitu od spoljnih prijetnji.

Ugovorom je predviđeno da kompanija „Elbit sistems“ izvrši potpunu integraciju ovog sistema na lakooplopna vozila u naredne tri godine i pruži logističku podršku crnogorskom Ministarstvu odbrane u narednih sedam godina, a Ugovor takođe uključuje i prenošenje znanja o ovom sistemu kroz trening i obuku crnogorske Vojske i Ministarstva odbrane.

Izraelska vojska - Sputnik Srbija
Crna Gora se sve više naoružava: Posle Turske i Amerike, stiže oružje iz Izraela

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković povodom sklapanja ovog posla je naglasio da primarni fokus modernizacije Vojske Crne Gore predstavlja nabavka taktičkih lakooklopnih vozila, odnosno opremanje dvije deklarisane pješadijske čete, što će doprinijeti ostvarivanju jednog od najvažnijih NATO ciljeva sposobnosti.

Generalni direktor u Ministarstvu odbrane Izraela brigadni general Jair Kulas kazao je da pozdravlja potpisivanje prvog ugovora sa Crnom Gorom, koji će, kako je naveo, predstavljati odskočnu dasku ka širenju i produbljivanju saradnje sa Crnom Gorom - „saveznikom NATO-a i prijateljem države Izrael“.

„Ovaj sporazum odražava vrijednost izraelske odbrambene inovacije u rešavanju pitanja sa kojima se mogu suočiti naši strateški partneri i saveznici. Takođe, odražava odlične i stalno rastuće odnose koje Ministarstvo odbrane i država Izrael imaju sa našim crnogorskim partnerima na svim nivoima. Radujemo se što ćemo unaprijediti saradnju i razmjenu znanja sa našim mediteranskim partnerom“, rekao je Kulas, a prenose izraelski mediji.

Planirano je da ugradnja daljinskih upravljivih oružanih stanica krene nakon što u Crnu Goru pristigne prva isporuka „Oškoš“ američkih lakooklopnih patrolnih vozila, koja se očekuje u drugoj polovini 2020. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala