Vojska izvukla još šest tela sa paklenog ostrva /video, foto/

© AP Photo / Michael SchadeErupcija vulkana Belo ostrvo na Novom Zelandu
Erupcija vulkana Belo ostrvo na Novom Zelandu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Članovi tima vojske Novog Zelanda izvukli su danas šest tela sa vulkanskog Belog ostrva gde se ove sedmice dogodila erupcija, dok lekari i dalje pokušavaju da spasu teško povređene osobe.

Osam pripadnika vojnog tima, opremljenih zaštitnim maskama i odelima, krenuli su u akciju pre zore i proveli četiri sata na Belom ostrvu. Šest od osam tela na ostrvu uspešno je izvučeno i prebačeno na patrolni brod kojim će biti transportovana na kopno, gde će biti izvršena identifikacija.

Tim nije uspeo da pronađe dva preostala tela, jer ih je onemogućila glomazna oprema koju su morali da nose, navodi Rojters.

Na objavljenim snimcima prikazani su vojnici sa zaštitnim maskama u okruženju koje liči na atmosferu na Mesecu, dok su ih čamci na naduvavanje i policija čekali u blizini obale.

​Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern rekla je da je današnja akcija imala za cilj da tela vrati porodicama.

„Znamo da to neće umanjiti osećaj gubitka ili patnje i mislim da je to nemoguće, ali smo osećali ogromnu dužnost kao Novozelanđani da vratimo kući njihove voljene“, rekla je Ardernova na konferenciji za novinare u Vakatanu, obližnjem gradu na obali, gde se okupilo i oko 100 članova porodica i lokalne zajednice koji su se zajedno molili i pevali.

Policija je saopštila i da su ronilačke ekipe poslate u vode oko ostrva, ali da nisu pronašle ništa, kao i da će sutra ponovo krenuti u potragu.

Erupcija se dogodila u ponedeljak, dok je na Belom ostrvu bilo 47 ljudi, među kojima su bili turisti iz SAD, Australije, Nemačke, Kine, Velike Britanije i Malezije.

Zvanično, za sada je poginulo osam osoba, budući da se neidentifikovana tela vode kao nestala, dok se zvanično ne utvrdi njihov identitet.

Više od 20 osoba se nalazi u bolnicama širom Novog Zelanda i Australije, a mnogi od njih su teško povređeni i imaju opasne opekotine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala