Mošti Vasilija Ostroškog na saboru — Amfilohije poziva narod u Nikšić /video/

© Sputnik / Nebojša Popović / Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Mitropolit crnogorsko- primorski Amfilohije najavio je da će mošti Svetog Vasilija Ostroškog biti na velikom Crkveno-narodnom saboru u Nikšiću zakazanom za 21. decembar.

„Pozivamo sve ljude da dođu da cjelivaju (mošti), kao što dolaze u Ostrogu i cjelivaju i muslimani... Ima i film koji je urađen o jednoj muslimanki iz Kazahstana koja je tu došla i koja je imala viđenje Svetoga Vasilija i njemu se poklonila i došla tu u Ostrog. Tako isto dolaze masovno i rimokatolici. Sveti Vasilije ne dijeli ljude, sveci ne dijele ljude, kao što i Hristos kom se oni klanjaju nije došao da dijeli i da ukida Zakon i proroke, nego da objedini i Zakon i proroke i da oni postanu proroci čitavog svijeta, i da se (ispuni) zakon Božiji koji propovijeda i svedoči ova crkva i Mitropolija zetska i crnogorska već 800 godina“, kazao je mitropolit.

On je kazao i da ima namjeru da oko Božića pozove na Svetopetrovsku večeru ili ručak predstavnike svih političkih stranaka u Crnoj Gori, bilo da su muslimani, katolici, Albanci ili Crnogorci.

„Sve predstavnike ću da pozovem na jednu bratsku večeru pomirenja svih u Crnoj Gori. Da na tom pomirenju i bratskoj ljubavi gradimo budućnost, i svoju i svoje djece i Crne Gore, a ne na mržnji, na deobama i svađama, krvoprolićima i onome što je građeno naročito od 1941. godine“, kazao je Amfilohije.

On je dodao i da onaj koji je nekršten prirodno želi da crkva bude nekakva njegova prćija.

„Zaista se obraćam i ovima koji su sada na vlasti da prije svega shvate da ničija nije do zore gorela i da je svaka vlast od danas do sjutra, kao i naši životi. Prema tome, ja ih pozivam da se oni sami vrate onom izvornom crnogorstvu, izvornoj Crnoj Gori, i da se oslobode od nasleđa bratoubilačkog i bogoubilačkog, jer sve što je građeno ovdje (u Manastiru Ostrogu) građeno je na ljubavi prema Bogu i ljubavi prema bližnjima. To je svjedočanstvo ove svetinje“, poručio je mitropolit Amfilohije.

Srpska pravoslavna crkva objavila je ranije video kojim poziva verni narod u Crnoj Gori na svetu liturgiju u Nikšiću.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala