Vučić i Micotakis potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu Srbije i Grčke

© PREDSEDNISTVO SRBIJEKirjakos Micotakis i Aleksandar Vučić
Kirjakos Micotakis i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom, sa kojim je potpisao Deklaraciju o strateškom partnerstvu dveju zemalja.

Grčka je tek treća zemlja u Evropi sa kojom Srbija potpisuje takav dokument“, istakao Vučić.

Potpisan je i Program saradnje dveju vlada u oblasti obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja za period od 2020. do 2022. godine.

Vučić je naveo da je važno da Deklaracija obuhvata ekonomsku saradnju, ali i saradnju u sferi bezbednosti, kao i naučno-obrazovnu saradnju.

Predsednik Srbije je rekao da je danas posebno srećan što je kao predsednik Srbije gost premijera Micotakisa, čija je porodica uvek bila prijatelj Srba.

© PREDSEDNISTVO SRBIJEKirjakos Micotakis i Aleksandar Vučić: Srbija i Grčka su prijateljske zemlje
Vučić i Micotakis potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu Srbije i Grčke - Sputnik Srbija
Kirjakos Micotakis i Aleksandar Vučić: Srbija i Grčka su prijateljske zemlje

„Imamo posebno sećanje na celu familiju Micotakis i uvek ste bili veliki prijatelji Srba i Srbije. Nikada to ne zaboravljamo i sa posebnim poštovanjem se, između ostalog, prema vama tako odnosimo“, rekao je Vučić.

Predsednik je ponovio da su Srbija i Grčka prijateljske zemlje i da se dva naroda tako i osećaju.

Istakao je da će Srbija danas i uvek podržavati teritorijalni integritet Grčke, na kopnu i na moru i dodao da je Srbija spremna i kao prijatelj, a ne samo kao neko ko se nalazi na evropskom putu, da pomogne u smeštaju određenog broja migrantske dece bez roditelja.

View this post on Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Republike Grčke Kirjakosom Micotakisom.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

„Takođe, na svakom mestu, u svim međunarodnim organizacijama isticaćemo neophodnost povratka otetih stvari kulture sa Akropolja Grčkoj. U tome ćete imati uvek glas Srbije, ne samo tajno, već o tome govorim javno i na svakom mestu“, poručio je Vučić.

Zahvalnost na podršci Grčke integritetu Srbije

Predsednik je zahvalio na podršci Grčke integritetu Srbije, međunarodnom pravu u vezi sa Kosovom i Metohijom, kao i na zalaganju da se ukinu takse.
„Druga stvar koja je od ogromnog značaja za nas i molim vas da nam dodatno pomognete svojim glasom veoma uglednog državnika unutar EU na bržem putu Srbije ka učlanjenju u Uniju. Bili bismo veoma zahvalni. I EU bi dobila veoma odgovornog člana, a Grčka prijatelja“, rekao je Vučić, a prenosi RTS.

Grčki premijer Kirjakos Micotakis izrazio je uverenje da će današnji sastanak postaviti snažan temelj za dalju saradnju dveju zemalja.

„Grčka će biti stabilan saveznik na teškom putu koji ste izabrali“, poručio je Micotakis.

Aleksandar Vučić se juče sastao sa predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom, a uručena mu je i Zlatna medalja za zasluge Grada Atine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala