Pompeo: Rusija i Amerika da naprave novi sporazum o strateškoj bezbednosti

© REUTERS / FRANCOIS LENOIRAmerički državni sekretar Majk Pompeo
Američki državni sekretar Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija, SAD i mnoge druge države treba da naprave novi okvir za obezbeđenje strateške bezbednosti, uzimajući u obzir savremeno naoružanje, rekao je državni sekretar SAD Majk Pompeo na konferenciji za štampu sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom.

„Sporazum o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3) stupio je na snagu pre mnogo godina, kada su snage bile drugačije. Sistem naoružanja, pretnje, rizici strateške stabilnosti razlikuju se od današnjih“, rekao je Pompeo.

Po rečima državnog sekretara, to nisu samo rakete, bombarderi, podmornice, bojeve glave, već i drugo naoružanje koje može stvoriti stratešku nestabilnost.

„Smatramo da dijalog treba da bude raširen ne samo na račun uključivanja Kine, već i celog spektra instrumenata sile koji mogu stvoriti stratešku nestabilnost. To je strateško ofanzivno naoružanje, rakete srednjeg i kratkog dometa, čitavog spektra sporazuma koji su zaključeni pre više decenija“, dodao je on.

Ovalni kabinet u Beloj kući - Sputnik Srbija
Šta je Bela kuća saopštila posle posete Lavrova

„To je naš cilj. Nadam se naš zajednički cilj: da se izradi spisak uslova koji osiguravaju bezbednost građana SAD, Rusije i čitavog sveta, koji zahtevaju dobar strateški dijalog. Nadam se da možemo krenuti napred. Sve strane govore o pretnjama strateškoj stabilnosti. Uveren sam da zajedno možemo postići progres“, zaključio je Pompeo.

Zamenik šefa diplomatije Rusije Sergej Rjabkov izjavio je da Rusija za sada ne vidi političku volju SAD za produženje sporazuma START-3.

„Sve je do političke volje. Nažalost, kao i pre, ne vidimo dovoljno političke volje sa američke strane“, primetio je Rjabkov.

On je dodao da će za produženje sporazuma Rusiji biti potrebni meseci.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala