Kongres pokreće Trampov opoziv: Naš predsednik ugrožava demokratiju i nacionalnu bezbednost

© AP Photo / Susan WalshDemokrate objavljuju tačke optužnice protiv Trampa
Demokrate objavljuju tačke optužnice protiv Trampa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kongres SAD je objavio da će proces impičmenta predsednika SAD Donalda Trampa biti pokrenut po dve tačke — zbog zloupotrebe položaja i ometanje istrage Kongresa. Naš predsednik ugrožava demokratiju, izjavio je predsednik Odbora za pravosudna pitanja Džerold Nadler.
„Prva tačka je zloupotreba položaja. Kršenje zakona koje zaslužuje opoziv je kada predsednik koristi ovlašćenja svoje javne funkcije radi lične koristi“, rekao je Nadler.

Prema njegovim rečima, upravo to je Tramp učinio kada je „vršio pritisak na Ukrajinu kako bi se ona mešala u predsedničke izbore 2020. godine“. Tramp se, pritom, mešao u tok istrage koju su demokrate pokrenule u Kongresu.

© REUTERS / MIKE SEGARTransparenti za i protiv opoziva američkog predsednika Donalda Trampa u Predstavničkom domu američkog Kongresa
Kongres pokreće Trampov opoziv: Naš predsednik ugrožava demokratiju i nacionalnu bezbednost - Sputnik Srbija
Transparenti za i protiv opoziva američkog predsednika Donalda Trampa u Predstavničkom domu američkog Kongresa

„To daje osnov za drugu tačku — ometanje istrage Kongresa“, istakao je Nadler. „Naš predsednik ima potpuno poverenje društva. Kada on to poverenje izgubi i stavi svoje interese ispred države, on time ugrožava ustav, ugrožava našu demokratiju i ugrožava našu nacionalnu bezbednost“, istakao je Nadler.

On je dodao da će Odbor za pravosuđe ove nedelje razmotriti te tačke kako bi Predstavničkom domu izneo svoje preporuke o opozivu. U slučaju da Predstavnički dom, koji kontrolišu demokrate, izglasa Trampov opoziv, slučaj će preći u Senat. Demokrate, koje kontrolišu odbore koji se bave istragom, više puta su odbijale da pozovu svedoke koje su predlagali republikanci, pozivajući samo one koje su smatrali neophodnim.

Bela kuća odbila je da učestvuje u raspravi. Predstavnici Bele kuće izjavili su da računaju na pošten proces u Senatu koji kontrolišu republikanci, nakon što demokrate izglasaju opoziv Trampu u Predstavničkom domu.

Demokrate su započele proces Trampovog opoziva, osumnjičivši ga da odlaže pružanje vojne pomoći Ukrajini i zahtevajući, u zamenu za pružanje pomoći, istragu protiv svog političkog protivnika Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera. Tramp tvrdi da je od ukrajinskih vlasti samo tražio borbu protiv korupcije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala