I Hrvati protiv Handkea: Koje sve zemlje bojkotuju dodelu Nobelove nagrade

© AP Photo / Anders WiklundPeter Handke
Peter Handke - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske odlučilo je da ambasador te zemlje u Kraljevini Švedskoj ne učestvuje na ceremoniji dodele Nobelove nagrade u Stokholmu. Na taj način se Hrvatska pridružila zemljama koja neće imati svog predstavnika na dodeli te prestižne nagrade austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Podsetimo, ceremoniji neće prisustvovati ni ambasadori Albanije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Turske, kao ni predstavnik Prištine.

Kako je hrvatsko Ministarstvo navelo na svom profilu na Tviteru, ta zemlja neće imati predstavnika zbog „dodele nagrade osobi politički angažovanoj u davanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošlog veka“.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke našao se na meti kritika zbog svojih stavova o Srbiji i Slobodanu Miloševiću.

Dodela Nobelovih nagrada biće održana danas u Stokholmu.

Ceremonija dodele nagrada u Stokholmu počeće u 16.30, dok će dodela Nobelove nagrade za mir premijeru Etiopije Abiju Ahmedu početi u Oslu u Norveškoj u 13 časova.

A šta na kampanju koja se vodi protiv njega kaže Handke, čitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala