Rusija nastavlja da isporučuje Americi raketne motore

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaRsaketni motor RD-181
Rsaketni motor RD-181 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska kompanija za proizvodnju raketnih motora „Energomaš“ (deo „Roskosmosa“) uskoro će isporučiti Sjedinjenim Američkim Državama četiri motora RD-181 za američke rakete-nosače „Antares“, saopšteno je iz kompanije.

„Predstavnici američke kompanije ’Orbital sajensis korporejšen‘ 6. decembra su potpisali formulare za isporuku naredne serije od četiri motora RD-18. Motori će u bliskoj budućnosti biti pripremljeni i poslati kompaniji-kupcu“, navodi se na sajtu kompanije.

Ističe se da je ovo druga isporuka motora RD-181 u 2019. godini.

U prvom stepenu rakete „Antares“ koriste se po dva motora RD-181. Prvi stepen rakete se proizvodi u ukrajinskom preduzeću „Južmaš“, dok je drugi stepen američke proizvodnje.

Ruski raketni motori RD-180, proizvedeni u fabrici Energomaš - Sputnik Srbija
Rusija Americi prodaje raketne motore po tri puta većoj ceni

U decembru 2018. godine kompanija „Energomaš“ je saopštila da je od juna 2015. godine isporučila u SAD 17 motora RD-181, a od toga je 12 iskorišćeno tokom šest lansiranja raketa „Antares“.

U februaru 2019. godine u dokumentima o državnoj nabavci se navodi da kompanija u 2019-2020. godini planira da isporuči kupcu devet motora RD-181.

NPO „Energomaš“ proizvodi raketne motore na tečni pogon RD-191 za rakete-nosače „Angara“, motore RD-180 za američku raketu „Atlas-5“ i RD-181 za američku raketu „Antares“.

Pored toga, kompanija trenutno radi na motoru RD-171MV za novu raketu „Sojuz-5“ („Irtiš“).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala