Rus zbog kojeg je Beograd postao evropska prestonica

Nikolaj Krasnov – ruski neimar Srbije, sa saradnicima u Beogradu.
Nikolaj Krasnov – ruski neimar Srbije, sa saradnicima u Beogradu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Podizanje spomenika Nikolaju Krasnovu u Beogradu vrlo je značajno zbog toga što mi na ovaj način, u simboličkom smislu, odužujemo veliki dug velikom arhitekti i inženjeru, rekao je za Sputnjik ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

„Pre tri ili četiri godine i bivša Avalska ulica je dobila ime po Krasnovu, a sada je podignut ovaj lepi spomenik — lik Krasnova koji gleda upravo u jedno od zdanja koje je projektovao. Velika je zasluga Nikolaja Krasnova za sadašnji izgled Beograda. On je uneo jednu posebno značajnu osobenost svog talenta, svoje umetničke, arhitektonske vizije“, napominje Vukosavljević.

© Sputnik / Dejan SimićSpomenik Nikolaju Krasnovu u centru Beograda
Rus zbog kojeg je Beograd postao evropska prestonica - Sputnik Srbija
Spomenik Nikolaju Krasnovu u centru Beograda

Kako ministar kaže, velika dela ruskog arhitekte uglavnom su poznata, ali sticajem istorijskih okolnosti, rasle su i stasavale generacije koje nisu mnogo znale o delu Krasnova i njegovoj zasluzi za izgled Beograda, koji se menjao posle tragedije u Prvom svetskom ratu.

„Jednostavno, ne samo zahvaljujući Krasnovu, ali u velikoj meri zahvaljujući upravo njemu, Beograd je posle razaranja iz Velikog rata postajao, svojim izgledom i svojom arhitekturom, značajna evropska prestonica. Ruski emigranti koji su došli posle revolucije bili su aktivni u oblasti arhitekture, građevinarstva, glume, baleta, pozorišne umetnosti i mnogih drugi profesija iz prirodnih i društvenih nauka i jednostavno su dali našem društvu dragocene eliksire svog rada, talenta i stručnosti“, zaključio je ministar Vukosavljević.

Sputnjik je svojevremeno objavio opsežnu priču o Nikolaju Krasnovu, ruskom neimaru Srbije, i njegovoj ulozi u modernizaciji srpske prestonice.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala