„Blumberg“: Američki Kongres unosi sankcije protiv „Severnog toka 2“ u budžet za 2020.

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaKompresorska stanica "Portovaja" gasovoda "Severni tok"
Kompresorska stanica Portovaja gasovoda Severni tok - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki Senat uneo je u svoj nacrt zakona o vojnom budžetu za 2020. godinu sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“, saopštila je agencija „Blumberg“.

Agencija navodi da će se restriktivne mere ticati brodova koji polažu cevi za gasovod, kao i rukovodioca kompanija povezanih s time. Njima bi mogli da odbiju vize i blokiraju transakcije sa njihovom imovinom u Sjedinjenim Američkim Državama.

Senatori nameravaju da insistiraju na tome da nacrt zakona bude usvojen upravo u takvom izdanju, jer su razočarani nesposobnošću predsednika Donalda Trampa da ometa realizaciju ovog projekta, piše „Blumberg“.

Ranije je o planovima za uključivanje sankcija „Severnom toku 2“ u nacrt zakona o budžetu za odbranu saopštio predsedavajući Odbora za spoljne odnose Senata Džim Riš. Prema njegovim rečima, predstavnici Gornjeg doma Kongresa primorani su na takav korak, pošto se „prozor mogućnosti zatvara“ i veliki deo gasovoda je već izgrađen. Političar smatra da će pretnja restriktivnim merama primorati građevinske kompanije da odustanu od učestvovanja u projektu. A ako se sankcije primene, onda će Rusija morati da potraži nove izvođače, smatra Riš.

„Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi pedeset pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. On će proći kroz teritorijalne vode ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke. Novi cevovod trebalo bi da bude izgrađen pored „Severnog toka“.

Planirano je da novi gasovod počne sa radom 2020. godine.

Ukrajinska gasna kompanija Ukrgazdobiča u Lavovskoj oblasti  - Sputnik Srbija
Putin: Moskva spremna da Kijevu isporučuje gas po sniženim cenama

Protiv realizacije gasovoda se zalaže nekoliko država, a naročito Ukrajina, koja se plaši gubitaka prihoda od ruskog goriva i Sjedinjene Američke Države koje imaju ambiciozne namere za izvoz svog prirodnog tečnog gasa u Evropu. Osim toga Letonija, Litvanija i Poljska smatraju da je ovo politički projekat.

Gasovod podržavaju, pre svega, Nemačka i Austrija, koje naglašavaju da će projekat učvrstiti evropsku energetsku bezbednost i koje ističu Rusiju kao pouzdanog dobavljača.

Rusija je više puta izjavljivala da je gasovod „Severni tok 2“ isključivo komercijalni i konkurentni projekat. Predsednik Rusije Vladimir Putin isticao je da izgradnja gasovoda ne podrazumeva prekid tranzita ruskog gasa preko Ukrajine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala