Putin: Moskva spremna da Kijevu isporučuje gas po sniženim cenama

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUkrajinska gasna kompanija "Ukrgazdobiča" u Lavovskoj oblasti
Ukrajinska gasna kompanija Ukrgazdobiča u Lavovskoj oblasti  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je spremna za pregovore o isporukama gasa Ukrajini po znatno smanjenim cenama, kao i o tranzitu kroz tu zemlju, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.
„Spremni smo za konstruktivan rad i za pumpanje gasa kroz Ukrajinu i za isporuke gasa Ukrajini, uz značajno smanjenje cene, za razliku od one po kojoj korisnici ruskog gasa u Ukrajini dobijaju taj gas danas“, rekao je Putin na konferenciji za novinare posle sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Govoreći o sledećoj rundi gasnih konsultacija, koje su ovih dana održane u Briselu, ruski lider je pomenuo procenu njihovog ishoda koju su dali neki zvaničnici Evropske komisije.

„Znamo procene nekih zvaničnika Evropske unije i Evropske komisije o tome kako su ti pregovori prošli. Naše procene se razlikuju. Mi smatramo da su one bile konstruktivne i to sa svih strana, uključujući naše ukrajinske partnere“, naglasio je Putin.

On se takođe osvrnuo i na sudske sporove koji se tiču te teme. Predsednik Rusije pozvao je na poništavanje sudskih potraživanja između ruskih i ukrajinskih kompanija radi rešavanja problema duga i potpisivanje ugovora o tranzitu i snabdevanju gasom.

„To je jednostavno apsurd. Isto se dešava i u Stokholmu. Potrebno je osloboditi se ovog apsurda i anulirati sve zahteve sa obe strane“, uveren je on.

Kijev je prestao da kupuje gas od Moskve u novembru 2015. godine i počeo da uvozi skuplje gorivo iz Evrope. Krajem 2019. godine prestaje da važi ugovor o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine u Evropu, a strane još nisu potpisale nov sporazum. Moskva je ponudila ukrajinskoj strani varijante, ali ih je „Naftogas“ odbio, pa su pregovori nastavljeni.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala