Zelenski: O posebnom statusu Donbasa posle „normandijskog“ samita

Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da će razgovor o posebnom statusu Donbasa biti moguć tek posle sastanka u „normandijskom formatu“, koji je zakazan za 9. decembar u Parizu.

„Zakon o posebnom statusu Donbasa sada postoji, on važi do 31. decembra. Produžavanje tog zakona i glasanje Vrhovne rade će biti mogući tek posle povratka s ’normandijskog samita‘. Ako vidimo da ima nekih važnih koraka kojima idemo u susret jedni drugima, zaista ćemo govoriti o tom zakonu“, rekao je Zelenski.

Jelisejska palata u Parizu - Sputnik Srbija
Gde će Makron dočekati lidere „normandijske četvorke“

Vrhovna rada je Zakon o posebnom statusu Donbasa usvojila 2014. godine, ali on nije počeo da se primenjuje. Na jesen prošle godine ukrajinski parlament je produžio taj zakon do kraja ove godine.

Ukrajinski predsednik je ocenio da je pozicija Kijeva na pregovorima veoma snažna.

„Naša pozicija je veoma snažna, to je naša zemlja. Ja se ničega ne plašim“, rekao je Zelenski i naglasio da je Kijev ispunio sve zahteve za održavanje susreta, uključujući povlačenje snaga u Donbasu i usaglašavanje „Štajnmajerove formule“.

Zelenski je dodao da tokom samita u „normandijskom“ formatu treba da bude utvrđeno ko treba da odgovara za prekid vatre u Donbasu, kao i koliko ljudi će učestvovati u razmeni zatvorenika i kada će ta razmena biti obavljena.

Kontakt grupa za Donbas je u Minsku usaglasila „Štajnmajerovu formulu“, koju je predložio bivši šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer. Ta formula podrazumeva mehanizam uvođenja posebne lokalne samouprave u pojedinim delovima Donjecke i Luganske oblasti.

Nakon usvajanja formule u Kijevu, kao i u drugim gradovima Ukrajine, održani su protesti protivnika takve odluke ukrajinskog rukovodstva. Zelenski je izjavio da poštuje pravo građana na protest, ali je pozvao demonstrante da ne podležu provokacijama pojedinih političara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala