Tone zlata leže u otpadu: Kod Bora otkrili blago vredno 720 miliona dolara

© Sputnik / Igorь Mihalev / Uđi u bazu fotografijaZlato
Zlato - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon pet godina istraživanja, borski Institut za rudarstvo i metalurgiju (IRM) i japanski Univerzitet „Akita“ došli su do fantastičnih podataka.

Naime, ispitivanjima površine od 10.000 kvadratnih kilometara ustanovljeno ja da na potezu između Bora, Majdanpeka, Dunava i Timoka ima toliko rudarskog otpada iz kojeg bi se, uz primenu najpovoljnije tehnologije, moglo „izvući“ oko 90.000 tona bakra i blizu četiri tone zlata, čija je vrednost veća od 720 miliona dolara.

To je za „Novosti“ potvrdio direktor IRM dr Mile Bugarin.

„Pre pet godina, na osnovu sporazuma između vlada Srbije i Japana, IRM i Univerzitet ’Akita‘ započeli su projekat, vredan pet miliona dolara, čiji je cilj bilo istraživanje prostora koji je bio pod neposrednim uticajem rudarske proizvodnje“, objašnjava dr Bugarin.

Zlatne poluge - Sputnik Srbija
Zašto Srbija skladišti zlato dok moćni ratuju
„Na osnovu tih istraživanja, za šta su naši partneri iz Japana koristili i dva satelita, došlo se do podataka da je u rudarskom otpadu, po sadašnjim cenama metala, ’zarobljeno‘ više od 720 miliona dolara“, kaže Bugarin.

On ističe da bi sledeća faza projekta trebalo da bude izbor najbolje tehnologije, koja bi, uz rekultivaciju zemljišta, doprinela i vađenju bakra, zlata i izvesne količine srebra iz rudarskog otpada sa tog područja.

„Pored toga, naši stručnjaci su bili na stručnoj praksi u Japanu u trajanju od dve nedelje do tri meseca, kako bi se obučili za rad sa najsavremenijim tehnologijama“, dodaje savetnik direktora IRM Borivoje Stojadinović.

„Uz to, IRM je za učešće u ovom projektu dobio najsavremeniju opremu vrednu 1,5 miliona dolara. Vodeća institucija sa srpske strane bio je IRM, a naši partneri su Tehnički fakultet u Boru, koji posluje u sastavu Univerziteta u Beogradu, i ministarstva rudarstva i energetike, poljoprivrede i zaštite životne sredine“, kaže on.

Ugovor je realizovan posredstvom Agencije za međunarodnu saradnju iz Japana, u saradnji sa Univerzitetom „Akita“, Japanskom svemirskom agencijom, koja je u te svrhe koristila dva satelita, i kompanijom „Mindeko“, jednom od najvećih rudarskih korporacija na svetu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala