Medvedev: Politika EU prema Rusiji je kratkovida

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaDmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Politika evropskih zemalja prema Rusiji je kratkovida, ali pre ili kasnije će doći do zajedničkog pomirenja, rekao je premijer Rusije Dmitrij Medvedev novinarima.

„Nije najbolji period u odnosima sa Evropskom unijom, a da ne govorimo o SAD. Nedavno sam imao sastanke sa nekoliko mojih kolega iz EU, i rekao sam im: Pogledajte šta radite, uveli ste sankcije, koje vama idu na štetu, izgubili ste oko 100 milijardi evra, a neki i 200. I mi smo izgubili, ali vi čak ne želite ni da se sastajemo. Kome je bolje od toga? Rekli ste da nećemo biti prijatelji sa vama, i da nećemo komunicirati, ali to je na nivou Evropske komisije, ali na bilateralnoj osnovi je moguće“, rekao je Medvedev.

On je dodao da je to čudna stvar, posebno s obzirom na činjenicu da se u EU odluke donose u nekim slučajevima u Briselu.

„To su zajedničke odluke koje se odnose na sve zemlje EU, i zbog toga je politika kratkovida, ali sam uveren da će se pre ili kasnije završiti zajedničkim primirjem“, ocenio je Medvedev.

Prema njegovim rečima, Rusija je spremna da izgradi bilateralne odnose sa evropskim zemljama.

Američki državni sekretar Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Pompeo pozvao novo rukovodstvo EU na saradnju protiv „ruske pretnje“

„Mi smo spremni da gradimo bilateralne odnose sa evropskim zemljama, i to nije ništa previše komplikovano“, ocenio je on.

Medvedev je istakao da kada su počele da se uvode sankcije, trgovinski promet u EU je bio oko 417 milijardi dolara, a da je potom opao na oko 250.

„Evropljanima sve vreme govorim ― taj novac se ne može vratiti, to su radna mesta, zarade poslovnih krugova, što znači, zarade ljudi, koji kod vas rade. Amerikancima zbog toga nije ni bolje ni gore, jer su oni sa nama imali oko 25 milijardi dolara trgovinskog prometa, a tako je i ostalo. Oni skoro ništa nisu izgubili, a Evropljani su prepolovili promet“, konstatovao je on.

Trgovinski rat

Primirje u trgovinskim ratovima treba da objavi Evropska unija, jer Rusija nije bila njihov pokretač, istakao je premijer Rusije.

„Čovečanstvo bi nestalo ako na kraju, u istorijskoj perspektivi, ne bi bilo sve dobro. Smatram da će se i trgovinski ratovi završiti, i biće ukinuta razna ograničenja, ali mi moramo da živimo sada“, rekao je Medvedev.

Podsetio je da se sada u EU i Evropskoj komisiji pojavio novi tim koji ima priliku da to ispravi.

„Kako smo istakli više puta ― mi taj rat nismo započeli, i nije na nama da ga završavamo. Oni sami treba da objave primirje. Tada se sve može vratiti u normalne okvire“, zaključio je Medvedev.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala