Pompeo pozvao novo rukovodstvo EU na saradnju protiv „ruske pretnje“

© REUTERS / FRANCOIS LENOIRAmerički državni sekretar Majk Pompeo
Američki državni sekretar Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države računaju na saradnju sa novim rukovodstvom Evropske unije (EU) u borbi protiv pretnji koje, sa stanovišta Vašingtona, dolaze iz Rusije, Kine i Irana, navodi se u izjavi američkog državnog sekretara Majka Pompea datoj u vezi sa početkom rada nove Evropske komisije (EK) na čelu sa Ursulom fon der Lajen.

„Sjedinjene Američke Države se nadaju saradnji sa novim rukovodstvom, kao i sa Evropskim parlamentom, njegovim predsedavajućim Davidom Sasolijem i zemljama-članicama Evropske unije za postizanje naših zajedničkih ciljeva. Među njima su jačanje naših trgovinskih odnosa, promovisanje evropske energetske nezavisnosti i suprotstavljanje zajedničkim izazovima našoj bezbednosti i demokratskim vrednostima, uključujući pretnje od Rusije, Komunističke partije Kine i Irana“, istakao je Pompeo.

Ursula fon der Lejen  - Sputnik Srbija
Ursula fon der Lajen: Makron otvorio Rusiji vrata Zapadnog Balkana

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države su usmerene na jačanje partnerstva sa EU „kako bi se obezbedila mirna i uspešna budućnost“ njenih građana.

Nakon imenovanja na novu funkciju u julu, Fon der Lajenova je pozvala da sankcije protiv Rusije ostanu na snazi, jer Rusija, prema njenim rečima, želi da podeli Evropu. Osim toga, ona nije priznala Krim za deo Rusije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala