Lavrov: Traže da priznamo nešto za šta nismo krivi

© TASS/POOL / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zahtevi Berlina Moskvi da prizna umešanost u ubistvo gruzijskog građanina u Nemačkoj je nedopustiva, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na kraju sastanka Saveta ministara inostranih poslova OEBS-a u Bratislavi.

Šef ruskog spoljnopolitičkog resora je saopštio da su na sednici nekoliko država podsetile na tragediju sa malezijskim boingom MH17, dok je predstavnik Holanđana ponovo rekao da Rusija ne sarađuje sa međunarodnom istražnom grupom. Lavrov je naglasio da Moskvu u tu grupu „niko nije zvao“, ali i da su činjenice koje je ona predstavila, po broju i kvalitetu — bolje od drugih.

„Međutim, na prosta pitanja: gde su podaci sa ukrajinskih radara, gde su snimci ukrajinskih dispečera i gde su američki satelitski snimci koji su odavno obećani — nama niko ne može da odgovori. A kada ih još pitam — šta nedostaje našoj saradnji; znate kakav je odgovor? Morate da priznate da ste vi to uradili i to će biti odgovorna saradnja sa istragom. Ako su naši nemački partneri uzeli taj model, onda mi, verovatno, nećemo ništa postići. Tako se ne može razgovarati ni sa kim, posebno ne sa Rusijom“ rekao je ministar novinarima.
Policajac ispred ambasade Rusije u Berlinu - Sputnik Srbija
Nemačka proteruje dvojicu ruskih diplomata

On je dodao da između ruskih i nemačkih pravosudnih organa postoje kanali komunikacije. Lavrova ukazuje da upravo njih i treba koristiti.

„Ako će naši nemački partneri govoriti da Rusija nedovoljno sarađuje — ne znam na osnovu čega će zasnivati takve ocene“, naglasio je prvi čovek ruske diplomatije.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke proglasilo za persone non grata dvojicu zvaničnika Ambasade Ruske Federacije u Berlinu, i to zbog istrage ubistva državljanina Gruzije. Krajem avgusta nepoznata osoba ubila je muškarca u Berlinu. Tužilaštvo glavnog grada Nemačke kasnije je saopštilo da je zbog sumnje u ubistvo priveden 49-godišnji ruski državljanin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala