Nemačka proteruje dvojicu ruskih diplomata

© AFP 2023 / ODD ANDERSENPolicajac ispred ambasade Rusije u Berlinu
Policajac ispred ambasade Rusije u Berlinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačke vlasti proteruju dva radnika ruske ambasade u Berlinu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Ministarstvo je dvojicu diplomata proglasilo personama non grata.

U saopštenju se ističe da je takva odluka povezana sa slučajem naručenog ubistva državljanina Gruzije u Berlinu.

Portparol nemačkog Ministarstva spoljnih poslova saopštio je da Nemačka proteruje dvojicu ruskih diplomata, jer ruske vlasti nisu dovoljno pomagale u istrazi o ubistvu državljanina Gruzije, uprkos mnogobrojnim zahtevima nemačkih zvaničnika.

„Na ovaj način vlada reaguje na to što ruske institucije, uprkos mnogobrojnim i upornim pozivima zvaničnika, nisu dovoljno doprinele istrazi o ubistvu u berlinskom Tirgartenu, koje se dogodilo 23. avgusta 2019. godine“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo je zvanično pozvalo ambasadora Rusije Sergeja Nečajeva i uputilo mu notu, prenosi list „Špigl“ pozivajući se na sopstvene izvore.

U saopštenju nemačkog Ministarstva navodi se da vlasti ove zemlje očekuju od Rusije ozbiljnu i hitnu saradnju u istrazi ubistva u Berlinu.

„Sa stanovišta savezne vlade, i dalje je potrebna ozbiljna i brza saradnja ruskih vlasti, imajući u vidu da je danas generalni tužilac preduzeo istragu o ovom slučaju na osnovu toga što postoji dovoljno faktičkih dokaza da je ubistvo počinjeno ili po nalogu državnih organa Ruske Federacije ili državnih organa Čečenske Republike koja je u sastavu Ruske Federacije“, navodi se u saopštenju.

„Savezna vlada zadržava pravo da preduzima dalje korake po tom pitanju u svetlu istrage“, dodaje se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Prethodno je list „Volstrit džurnal“ javio da bi nemačka vlada mogla da uvede sankcije Rusiji ukoliko se pojave dokazi da je ubistvo državljanina Gruzije u Berlinu u avgustu povezano sa ruskim vlastima.

Šta se desilo u Berlinu

Krajem avgusta nepoznata osoba ubila je 40-godišnjeg državljanina Gruzije u okrugu Moabit u Berlinu. Prema pisanju nemačkog lista „Berliner kurijer“, muškarac je zadobio smrtne povrede glave.

​Nekoliko dana kasnije, policija je uhapsila 49-godišnjeg državljanina Rusije. Tužilaštvo je saopštilo da je kod optuženog pronađeno oružje kojim je žrtva ubijena.

Portal „Špigl“ je 25. avgusta naveo da se istraga sprovodi u svim pravcima, ali da je najverovatniji scenario „profesionalno planirano i naručeno ubistvo“. Naručioci ubistva su mogli da budu ili kriminalci iz podzemlja ili obaveštajna služba strane države, pisao je list.

Isti nemački portal je 30. avgusta objavio članak u kome se navodi da bi osumnjičeni mogao da da bude agent ruskih specijalnih službi. Autori članka došli su do takvog zaključka na osnovu činjenice da ime osumnjičenog, koje se nalazilo u dokumentima za vizu, navodno ne postoji u ruskim bankama podataka, a broj njegovog stranog pasoša ukazuje na Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je „već izdavalo dokumenta vojnim obaveštajnim službenicima GRU“.

Portparol vlade Nemačke Štefen Zajbert izjavio je da „vlasti razmatraju pisanja medija“.

Komentar Kremlja

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov saopštio je da ubistvo državljanina Gruzije u Berlinu nema nikakve veze sa Rusijom i zvaničnim organima.

„To su apsolutno neosnovane pretpostavke. Tema je nekako eskalirala u nemačkim medijima, ali to ne znači da stvari tako stoje“, istakao je Peskov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala