Lavrov: Nadamo se da će samit u Parizu dati podsticaj za rešavanje situacije u Ukrajini

© TASS/POOL / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva se nada da će predstojeći samit u „normandijskom formatu“ dati podstrek realizaciji Minskih sporazuma za rešavanje situacije u Ukrajini, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Nadamo se da će predstojeći samit u Parizu u ’normandijskom formatu‘ dati podsticaj realizaciji paketa mera iz Minska. Ključni element sporazuma, a od toga se ne može pobeći, ostaje direktan dijalog Kijeva sa Donjeckom i Luganskom“, rekao je Lavrov na plenarnom zasedanju Ministarskog saveta OEBS-a.

Samit lidera Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke o Ukrajini, takozvani „normandijski format“, biće održan u Parizu 9. decembra. U njemu će učestvovati Vladimir Putin, Vladimir Zelenski, Emanuel Makron i Angela Merkel. Ovaj pregovarački format postoji od juna 2014.

Jelisejska palata u Parizu - Sputnik Srbija
Gde će Makron dočekati lidere „normandijske četvorke“

Situacija u Ukrajini

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju, između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala