Amerika nudi pet miliona dolara za hvatanje ruskog hakera

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteKapitol hil
Kapitol hil - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo finansija SAD uvelo je nove sankcije protiv 17 osoba, uključujući državljane Rusije i Ukrajine, kao i sedam ruskih kompanija, i to zbog štetnih aktivnosti u sajber-prostoru, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Navodi se da su sve kompanije kojima su uvedene sankcije registrovane u Rusiji.

„Kancelarija za kontrolisanje stranih aktiva američkog Ministarstva finansija preduzela je mere protiv ruske organizacije ’Evil korp‘, koja je optužena za sajber-kriminal i koja je odgovorna za razvoj i distribuciju štetnog softvera ’Drideks‘“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo pravde SAD je saopštilo da su u Pitsburgu (Pensilvanija) i u Nebraski podignute optužnice protiv državljanina Rusije Maksima Jakubca, lidera organizacije „Evil korp, koji je optužen za hakovanje i bankovne prevare.

Darknet - Sputnik Srbija
Srpski državljanin optužen za sajber-kriminal u SAD

Prema saopštenju Ministarstva, kompjuterski virus „Bugat“, koji su koristili Jakubec i njegovi saradnici, „naneo je najveću štetu u protekloj deceniji“.

Portparol Federalnog istražnog biroa (FBI) Dejvid Boudič je rekao da su postupci Jakubca „uticali na hiljade Amerikanaca“.

Kako se navodi, optužnica je podignuta i protiv Igora Turaševa, koji takođe živi u Rusiji.

Američki Stejt department ponudio je nagradu od pet miliona dolara za informaciju koja bi dovela do hapšenja Jakubca.

„Stejt department je objavio nagradu od pet miliona dolara za informaciju koja će dovesti do hapšenja ili izricanja kazne vođi ’Evil korpa‘“, navodi se u dokumentu.

Saglasno optužbi, Rusi su "zarazili" štetnim programom stotine hiljada računara širom sveta, a žrtve njihovih napada ukupno su izgubile više od 70 miliona dolara.

Ruske vlasti su odgovorile na zahtev SAD povodom istrage o navodnoj hakerskoj aktivnosti Jakubca, a odgovor je „u određenoj meri“ koristan, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.  

Podsetimo — u septembru je Vašington uveo sankcije protiv dva Rusa i tri ruske kompanije zbog „mešanja“ u američke izbore.

Nedavno su u SAD uhapšeni ruski i italijanski državljani zbog pokušaja da zaobiđu američke sankcije Rusiji na isporuke opreme za naftu i gas.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala