https://lat.sputnikportal.rs/20191205/1121288840.html
Otkrivamo tajnu jermenskog konjaka /foto/
Otkrivamo tajnu jermenskog konjaka /foto/
Sputnik Srbija
Veština pravljenja pića koje je posebno cenio Vinston Čerčil direktno zavisi od bačvi u kojima se čuva. Dopisnik Sputnjika je uspeo da zaviri tamo gde ne mogu svi... 05.12.2019, Sputnik Srbija
2019-12-05T20:22+0100
2019-12-05T20:22+0100
2021-08-05T18:00+0200
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112113/86/1121138654_0:150:3084:1894_1920x0_80_0_0_4654ec664503027ea61826d625d1497a.jpg
ararat
jermenija
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2019
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112113/86/1121138654_0:53:3084:1991_1920x0_80_0_0_0db6cd11421a2152a054a5ed1d0be87f.jpg Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
foto, multimedija, ararat, jermenija
foto, multimedija, ararat, jermenija
Otkrivamo tajnu jermenskog konjaka /foto/ 20:22 05.12.2019 (Osveženo: 18:00 05.08.2021 )
Veština pravljenja pića koje je posebno cenio Vinston Čerčil direktno zavisi od bačvi u kojima se čuva. Dopisnik Sputnjika je uspeo da zaviri tamo gde ne mogu svi da uđu — u prostorije gde se proizvodi ambalaža za legendarni „Ararat“.
Tako unikatan konjak zahteva odgovornost tokom čitavog procesa pravljenja.
Iskusni majstor Arman Garibjan može da napravi bačvu za konjak za samo jedan dan. Međutim, materijal koji se koristi za proizvodnju bačvi za konjak prolazi dug put. Hrastove daske za pravljenje bačvi se suše dve godine na otvorenom vazduhu, nakon čega se obrađuju. Za majstora je u ovom poslu glavno strpljenje.
© Sputnik / Asatur Yesayants Drvo se dugo obrađuje, pre nego što se od njega napravi bačva.
Drvo se dugo obrađuje, pre nego što se od njega napravi bačva.
© Sputnik / Asatur Yesayants Za pravljenje bačvi se koristi hrast.
Za pravljenje bačvi se koristi hrast.
© Sputnik / Asatur Yesayants Drvo za bačve se suši dve godine.
Drvo za bačve se suši dve godine.
© Sputnik / Asatur Yesayants Pravljenje bačvi za konjak.
Pravljenje bačvi za konjak.
© Sputnik / Asatur Yesayants Hrast daje konjaku specijalni šmek koji podseća na vanilu.
Hrast daje konjaku specijalni šmek koji podseća na vanilu.
© Sputnik / Asatur Yesayants Smeh stolara često zaglušuje buku mašina.
Smeh stolara često zaglušuje buku mašina.
© Sputnik / Asatur Yesayants Pravljenje bačvi za konjak.
Pravljenje bačvi za konjak.
© Sputnik / Asatur Yesayants Prostorija u kojoj se pravi bačva treba da bude topla kako bi prsti stolara osećali instrument.
Prostorija u kojoj se pravi bačva treba da bude topla kako bi prsti stolara osećali instrument.
© Sputnik / Asatur Yesayants Konjak se pije malim gutljajima, a ni tokom procesa pravljenja bačvi ne treba žuriti.
Konjak se pije malim gutljajima, a ni tokom procesa pravljenja bačvi ne treba žuriti.
© Sputnik / Asatur Yesayants Za dobar konjak važan je kvalitet, ne samo vinograda, već i bačve.
Za dobar konjak važan je kvalitet, ne samo vinograda, već i bačve.
© Sputnik / Asatur Yesayants Konjak se pravi nakon berbe grožđa.
Konjak se pravi nakon berbe grožđa.
© Sputnik / Asatur Yesayants Alkohol koji se čuva u bačvama isparuje. Proizvođači smatraju da time „anđeli uzimaju svoj deo“.
Alkohol koji se čuva u bačvama isparuje. Proizvođači smatraju da time „anđeli uzimaju svoj deo“.
© Sputnik / Asatur Yesayants Pravljenje bačvi za konjak.
Pravljenje bačvi za konjak.
© Sputnik / Asatur Yesayants Pravljenje bačvi za konjak.
Pravljenje bačvi za konjak.
© Sputnik / Asatur Yesayants Proizvođači bačvi priznaju da vole da piju konjak.
Proizvođači bačvi priznaju da vole da piju konjak.
© Sputnik / Asatur Yesayants Pravljenje bačvi za konjak.
Pravljenje bačvi za konjak.
© Sputnik / Asatur Yesayants Pravljenje bačvi za konjak.
Pravljenje bačvi za konjak.
© Sputnik / Asatur Yesayants Pravljenje bačvi za konjak.
Pravljenje bačvi za konjak.
© Sputnik / Asatur Yesayants Hrast za pravljenje bačve treba da bude star minimum 100 godina.
Hrast za pravljenje bačve treba da bude star minimum 100 godina.
© Sputnik / Asatur Yesayants Pravljenje bačvi za konjak.
Pravljenje bačvi za konjak.
© Sputnik / Asatur Yesayants Pravljenje bačvi za konjak.
Pravljenje bačvi za konjak.