Praznik nakon „smrti mozga“: Kako je NATO dočekao 70. godišnjicu

© REUTERS / KEVIN LAMARQUEAmerički predsednik Donald Tramp sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom na samitu NATO-a
Američki predsednik Donald Tramp sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom na samitu NATO-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Severnoatlantskom vojnom savezu vladaju ozbiljne nesuglasice, navodi se u analizi ruske televizije „Zvezda“ povodom jubilarne 70. godišnjice Alijanse.

„Odnosi unutar država NATO-a su daleko od ružičastih“, rekao je ruskoj televiziji „Zvezda“ poslanik Državne dume i istoričar Vjačeslav Nikonov, komentarišući samit Alijanse u Londonu.

Prema rečima poslanika, učesnici samita su, između ostalog, nezadovoljni stavom SAD, koje tvrde da je NATO zastarela organizacija i koje ih teraju da povećaju vojne budžete.

„Vojni rashodi NATO-a su za poslednje dve godine pod pritiskom SAD porasli za 130 milijardi dolara — plus oni koji su bili ranije. Podsećam da je odbrambeni budžet Rusije oko 487 milijardi dolara“, rekao je Nikonov.

Ovih dana je u Londonu održan samit NATO-a, na kojem su prisustvovali lideri 29 država. Oni su uspeli da se posvađaju još pre početka samita: pozledile su se stare rane i opšte nerazumevanje u vezi sa pitanjem — šta su ciljevi organizacije.

Lideri NATO-a na samitu u Londonu - Sputnik Srbija
NATO će nastaviti da reaguje na ruske rakete

Već prva izjava američkog lidera Donalda Trampa u Londonu ticala se nesuglasica sa partnerom iz Alijanse — Turskom. Turski lider Redžep Tajip Erdogan je krenuo na samit sa sličnim raspoloženjem: pred ulazak u avion je izjavio da se neće pomiriti sa Amerikancima.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je otvoreno saopštio da ne odobrava ponašanje svojih kolega. Uoči ovog važnog događaja on je čak izjavio da je NATO u potpunosti izgubio koordinaciju unutar Saveza, što se može okarakterisati kao „smrt mozga“, čime je izazvao gnev i Trampa i Erdogana.

Sada se u Alijansi ne druže u grupama, već se svi bore za sopstvene interese. Neki čak nemaju ništa protiv da nađu i nove prijatelje. Na primer, Tramp je nedavno izjavio da NATO treba da nastavi saradnju sa Rusijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala