NATO će nastaviti da reaguje na ruske rakete

© AP Photo / Peter NichollsLideri NATO-a na samitu u Londonu
Lideri NATO-a na samitu u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO će nastaviti da preduzima mere kao odgovor na raspoređivanje novih raketa srednjeg dometa od strane Rusije, navodi se u deklaraciji usvojenoj posle sastanka lidera Alijanse u Velikoj Britaniji.
„Mi reagujemo i nastavićemo da razumno i odgovorno reagujemo na raspoređivanje novih raketa srednjeg dometa od strane Rusije, koje je uništilo Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i stvorilo značajne rizike za evroatlantsku bezbednost“, ističe se u dokumentu.

Lideri NATO zemalja naglasili su da još uvek „agresivne akcije“ Rusije smatraju za pretnju. „Agresivne akcije Rusije predstavljaju pretnju za evroatlantsku bezbednost“, piše u dokumentu.

U deklaraciji se dodaje da je NATO i dalje otvoren za dijalog i konstruktivne odnose sa Rusijom, kada postupci Rusije to budu omogućili.

Takođe se ističe da je NATO odbrambena alijansa i da ne predstavlja nikakavu pretnju.

„Koristimo svoje vojne kapacitete kako bismo osigurali bezbednost u svim pravcima. Odlučili smo da povećamo gotovost naših snaga, kako bismo mogli da se u svakom trenutku suprotstavimo pretnjama iz bilo kog pravca“, naglašava se u dokumentu.
Pogled na Veliki kremaljski dvorac i kule moskovskog Kremlja - Sputnik Srbija
Rusija: Potreban novi sporazum o raketama, ali uz učešće većine zemalja

Sporazum o likvidaciji raketa

Drugog avgusta obustavljeno je dejstvo Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Početkom ove godine Vašington je saopštio da istupa iz tog sporazuma, optuživši Rusiju da ga narušava. Moskva je odbacila sve optužbe, a početkom jula predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je Zakon o obustavljanju Sporazuma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala