Bundestag kritikovao stav Ukrajine o „Severnom toku 2“

© Foto : © Nord Stream 2 / Axel SchmidtTransport cevi za izgradnju "Severnog toka 2" u nemačkoj luci Mukran
Transport cevi za izgradnju Severnog toka 2 u nemačkoj luci Mukran - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stav Kijeva o „Severnom toku 2“ dovodi u pitanje pomoć Evropske unije (EU), podrška Ukrajine stavu Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa gasovodom je neprihvatljiva, izjavio je u intervjuu za Sputnjik predsedavajući Odbora Bundestaga za ekonomiju i energetiku Klaus Ernst.
„Zemlja koja je dobila i dobija veliku političku i finansijsku podršku od EU, ali istovremeno zagovara ekstrateritorijalne sankcije Sjedinjenih Američkih Država koje torpeduju našu energetsku politiku, dovodi u pitanje ovu pomoć“, rekao je Ernst.

Ernst takođe nije isključio mogućnost da će Nemačka preduzeti protivmere u slučaju da Sjedinjene Američke Države uvedu sankcije protiv „Severnog toka 2“. Prema njegovim rečima, može se raditi o povećanju carina na američki prirodni tečni gas.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo da Kijev računa da će moguće sankcije Sjedinjenih Američkih Država protiv „Severnog toka 2“ iskoristiti kao instrument u pregovorima sa Rusijom o tranzitu gasa.

Američki Kongres planira da zaustavi realizaciju projekta gasovoda „Severni tok 2“ kroz Zakon o nacionalnoj odbrani za 2020. godinu. Pritom, između Predstavničkog doma i američkog Senata ne postoji konačni dogovor o ovom pitanju.

„Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod trebalo bi da bude izgrađen pored „Severnog toka“. On će proći kroz teritorijalne vode ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke. 

Protiv realizacije gasovoda se zalaže nekoliko država, a naročito Ukrajina, koja se plaši gubitaka prihoda od ruskog goriva i Sjedinjene Američke Države koje imaju ambiciozne namere za izvoz svog gasa u Evropu. Osim toga Letonija, Litvanija i Poljska smatraju da je ovo politički projekat.

Rusija je više puta pozivala da se gasovod ne posmatra kao sredstvo uticaja. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, Moskva ovaj projekat posmatra isključivo sa ekonomske strane.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala