Bivši šef Pentagona: Svet je na ivici hladnog rata

© Depositphotos.com / RonniechuaKatastrofa, nuklearni rat
Katastrofa, nuklearni rat - Sputnik Srbija
Pratite nas
Manjak uzajamnog poverenja i lakomislenost političara doveli su do toga da je rizik od nuklearne katastrofe sada veći nego u vreme hladnog rata, izjavio je bivši šef Pentagona Vilijam Peri.

„Danas smo na ivici novog hladnog rata. SAD i Rusija opremaju svoj nuklearni arsenal, trošeći neverovatne resurse. Ponovo nam preti opasnost od hladnog rata, koja je, kako mi se činilo, bila iza nas. Opasnost od nuklearne katastrofe danas je veća nego u vreme hladnog rata“, ocenio je on.

„Kazaljke poznatog projekta ’Sat sudnjeg dana‘ trenutno se nalaze na dva minuta do ’ponoći‘, koja označava nuklearnu katastrofu“, upozorio je bivši ministar.

Tokom hladnog rata samo jednom je bilo takvo stanje, 1953. godine, kada su SAD i SSSR testirali svoje termonuklearne bombe.

„Potpuno se slažem sa tom procenom. Smatram da smo to mi dopustili, jer lideri i narodi obe naše zemlje prosto ne shvataju koliko je to opasno. Mi delujemo neadekvatno na ovom nivou opasnosti“, istakao je Peri.

Ruski atomski ledolomac na Severnom morskom putu - Sputnik Srbija
Nad svetom se nadvija opasnost od novog rata, varnica bi mogla da sevne sa dalekog Severa

Prema njegovom mišljenju, u poslednjih 20 godina i SAD i Rusija su „delovale nerazumno“, ali, kako je rekao, nije pitanje ko je kriv, nego kako da se izmeni situacija.

Kada je reč o SAD, Peri smatra da prvo treba da se prekine praksa lansiranja balističkih raketa bez prethodnog upozorenja Rusije i drugih zemalja, da se smanje ovlašćenja predsednika u toj sferi i da se spreči nova nuklearna trka u naoružanju.

„Trenutno su u Kongresu SAD na razmatranju nacrti zakona koji se odnose na prve dve opasnosti, ali nema nikakvih šansi da se oni usvoje sledeće godine, jer naš narod i naš Kongres ne shvataju opasnost“, konstatovao je Peri.

Prema njegovim rečima, krajnji cilj je eliminisanje postojećeg nuklearnog oružja u celom svetu, ali, kako je rekao, to je u doglednoj budućnost „malo verovatno“.

„Sat sudnjeg dana“ prvi put se pojavio na prvoj strani američkog magazina „Bilten atomskih naučnika“ 1947. godine. Najdalje od ponoći strelice su bile 1991. godine, dok su nakon Hladnog rata naučnici smatrali da se čovečanstvo odvojilo od nuklearne kataklizme čitavih 17 minuta.

Poslednje godine strelice se pomeraju samo napred — poslednji put to se desilo pre godinu dana, kada se sat zaustavio na 23 časa, 57 minuta i 30 sekundi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala