Kongres pronašao razlog za impičment Trampa

© AP Photo / Evan VucciPredsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp ispred Bele kuće u Vašingtonu
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp ispred Bele kuće u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp organizovao je „kampanju bez presedana“ kako bi sprečio vođenje istrage u okviru procesa njegovog impičmenta, navodi se u izvodu izveštaja o opozivu predsednika SAD Obaveštajnog komiteta američkog Kongresa.

„Predsednik Tramp je lično ili preko agenata, u američkoj Vladi i van nje, podsticao stranu Vladu, Ukrajinu, da interveniše kako bi izvukao korist za svoj reizbor“, navodi se u izveštaju Obaveštajnog komiteta.

Osim toga, Tramp je prvi predsednik SAD, kako se navodi u dokumentu, koji je pokušao da omete istragu o impičmentu. Zakonodavci iz Demokratske stranke su podsetili da Predstavnički dom u skladu sa Članom 1 Ustava ima isključivo pravo da vodi ovakvu istragu.

Predsednik SAD Donald Tramp sa američkim senatorima u Kongresu - Sputnik Srbija
Tramp: Posle reči Zelenskog impičment mora biti obustavljen

„On (Tramp) je javno i više puta negirao nadležnosti Kongresa da vrši nadzor nad njegovom delatnosti i direktno bacio izazov nadležnostima Predstavničkog doma o vođenju istrage o impičmentu“, navodi se u izveštaju.

Autori izveštaja su saopštili da to daje osnovu za ozbiljnu zabrinutost o mogućem kršenju krivičnog zakona koji treba da zaštiti svedoke.

U dokumentu od oko 300 strana se ukazuje da je ključna karika u pokretanju opoziva Donalda Trampa, koji je mimo uobičajenih diplomatskih kanala Stejt departmenta kontaktirao Zelenskog, bio izveštaj uzbunjivača o telefonskom razgovoru dvojice predsednika od 25. jula.

Portparolka Bele kuće Stefani Grešem saopštila je da izveštaj demokrata o impičmentu ne sadrži nikakve dokaze da je predsednik zemlje Donald Tramp zloupotrebio svoja ovlašćenja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala